Zdravotně postižení debatovali o možnostech využití internetu

24. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotně postižení diskutovali na sobotní konferenci v Praze o tom, jak mohou lidé s tělesným handicapem využívat internet. Představily se zajímavé stránky - například www.ticho.cz...


PRAHA - Nevidomí, neslyšící a lidé s tělesným i mentálním postižením diskutovali na sobotní konferenci v Praze o tom, jak zdravotně postižení mohou využívat internet.

Konference INSPO 2003 - Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami je součástí akce Březen - měsíc internetu.

„Internet je pro uživatele se zdravotním postižením nástrojem, který jim umožňuje překonávat jejich handicap, získávat přístup k informacím, komunikovat s ostatním světem, uplatnit vlastní schopnosti,“ uvedla Zálišová.

Podle ní je internet důležitým komunikačním prostředkem pro neslyšící. Pomocí speciálních klávesnic může také například nevidomý číst. Lidé na vozíčku se často jen díky internetu zapojí aktivně do pracovního procesu.

Zajímavé internetové projekty

Za zmínku podle Zálišové stojí webová stránka www.ticho.cz s příspěvky od neslyšících nebo první český server domácí a ošetřovatelské péče www.homohumanus.cz.

Server www.bezbarier.cz se zase snaží zpřístupnit informace o bezbariérovém přístupu do veřejných budov a zařízení pro lidi se sníženou pohyblivostí.

Jeho čtyři tvůrci s osmi regionálními spolupracovníky již popsali míru bezbariérovosti 50 měst.

Na konferenci byl také představen nový internetový portál www.helpnet.cz, jenž by měl podobné stránky s podobnou tematikou zastřešovat.

Velkou bariérou při využívání internetu zůstává pro uživatele se zdravotním postižením vysoká cena za pořízení počítače a za připojení internetu, připomněla Zálišová. Tuto překážku se pokusil odstranit projekt Počítače proti bariérám, který zahájila Nadace Charty 77 v roce 1996.

Některé neziskové organizace také pořádají kurzy práce s počítačem pro zdravotně postižené. Za šest let trvání vzdělávacího projektu bylo vybaveno 298 domácích pracovišť technikou v hodnotě 4,5 milionu korun a několik počítačových

učeben v pěti zařízeních pro zdravotně postižené. Různé typy kurzů práce s počítačem absolvovalo přes 900 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?