Zdravotní bratři u své profese příliš často nezůstávají

19. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotního bratra v nemocnici či v ordinaci lékaře potkáme spíše ojediněle. Na Střední zdravotnické škole v Klatovech jich studuje všehovšudy čtrnáct. Většina prý ale po vystudování u této profese nezůstává."Ve třídě jsme tři kluci, v ročníku je nás šest a ve škole asi patnáct," říká budoucí zdravotní bratr...


KLATOVY - student třetího ročníku klatovské “ zdrávky“ Lukáš Justich z Radinov. “ Z celkového počtu zhruba dvě stě studentů na naší škole studuje čtrnáct chlapců,“ upřesňuje ředitel Střední zdravotnické školy (SZŠ) v Klatovech Jaromír Veselý. Student Lukáš Justich i ředitel SZŠ se shodují na tom, že kluci u této práce většinou nezůstávají.

“ Ale znám i případ, kdy byl muž ve funkci vrchní sestry,“ podotýká student. To, že zdravotních bratrů je v nemocnici jako šafránu, potvrzuje i náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Klatovské nemocnice, a. s. Vladislava Veselá: “ Vloni jsme měli v nemocnici zaměstnaného jednoho všeobecného ošetřovatele, tak se zdravotní bratr podle nového zákona nazývá. Skončil ale ve zkušební době. Nyní evidujeme jednu žádost o zaměstnání instumentáře na operačním sále.

Zdravotní bratři většinou odchází třeba k rychlé záchranné službě nebo na větší oddělení například do fakultních nemocnic.“ Když si Lukáš vybral tuhle školu, dělali si prý z něj legraci, že na “ zdrávku“ jde kvůli tolika holkám. “ Dnes ale z vlastní zkušenosti vím, že takové množství dívek pohromadě není žádný med,“ rezignovaně konstatuje Lukáš Justich. Zdravotní bratr to někdy nemá úplně jednoduché ani při práci.

“ Když chodíme na praxi do nemocnice, někteří pacienti nás berou v pohodě, dokonce s úsměvem. Na druhou stranu někteří, hlavně starší pacientky, nás razantně odmítají. Naštěstí je to ale spíš výjimka,“ dozvídáme se od Lukáše. Většina nemocných si podle něj uvědomuje, že muž ve funkci zdravotní sestry má pokud se týká fyzické kondice určitou výhodu, například snadněji zvedne stokilového pacienta než drobná sestřička.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

Lukáš kromě bolesti a utrpení, které každý den v práci může vidět, občas zažije i legraci. “ Na dětském oddělení ležel asi dvouletý chlapeček, který vydržel neplakat jen tehdy, pokud jsem běhal kolem jeho postýlky a předstíral psa se vzteklinou. Když mě uviděla - náctiletá pacientka z vedlejšího pokoje, měla v očích děs a hrůzu,“ s úsměvem říká Lukáš Justich.

Týdeník Klatovska

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?