Zdravotní knížka na internetu se rozjíždí

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 4500 lékařů a pacientů v Ústeckém kraji během dvou měsíců začalo využívat zdravotní knížku na internetu. Nejrozšířenější je tento moderní způsob předávání zdravotních informací v Ústí nad Labem...


Ústecký kraj - Postupně se přidávají i další nemocnice v kraji.

Projekt IZIP (internetový přístup ke zdravotním informacím pacienta) využívá v tuto chvíli přes 25 000 pacientů a zdravotnických pracovníků v České republice.

„Největší výhodu IZIPu vidíme v tom, že lékař má okamžitě k dispozici potřebné informace o pacientovi. Díky tomu se zrychlí práce, ušetří se spousta času a péče o pacienta se zkvalitní,“ vysvětlila důvody registrace ústecké soukromé nemocnice Doctus její ředitelka Irena Jílková.

Internetová knížka obsahuje anamnézu, postup léčby, výsledky laboratorních testů i klinických vyšetření, přehled léků a může být připojen i rentgenový nebo sonografický snímek. Podle Jílkové IZIP zlepší rovněž pozici pacienta, který bude lépe o svém stavu informován.

„Odpadne tím mnoho zbytečných problémů. Pacient často ve stresu zapomene na důležité rady lékaře. Nemůže si pamatovat všechny výsledky, má strach a je nejistý. Nyní si je bude moci v klidu domova prohlédnout,“ řekla Jílková.

Nedůvěru vzbuzuje internetová knížka především u starší generace.

„Je mi to k ničemu. Počítač doma nemám, a když něco potřebuju, tak svému doktorovi zavolám,“ řekl starší pán z Ústí nad Labem. Ani mladí o knížce na internetu mnoho neví. „Zatím jsem o tom nic neslyšela, ale asi je to dobrá věc,“

uvedla slečna mířící k zubaři.

Překážkou využití internetu ve zdravotnictví může být nedostatečná technická vybavenost ordinací a nemocnic. „Nemáme na nákup léků a běžné fungování, natož na investice do technického vybavení nemocnice,“ řekl před nedávnem ředitel Nemocnice s poliklinikou v Teplicích Robert Pelíšek.

Někteří pacienti se bojí zneužití osobních dat

Obavy některých pacientů ze zavedení knížky na internetu se týkají zneužití osobních dat. „Rozhodně si na internetu nic zařizovat nebudu. Bál bych se něco takového mít. Se zneužíváním dat na internetu mám velice špatné zkušenosti,“ zmínil denní uživatel internetové sítě Pavel Brabec z Ústí nad Labem. Úroveň ochrany dat je podle autora projektu Pavla Hronka srovnatelná se zajištěním bankovních kont.

„Data jsou chráněna hesly, která zná jen pacient a jen on je může lékaři sdělit. Pacient rozhoduje o tom, kdo záznamy uvidí. Lékaři záchranné služby nahlíží do záznamů klienta pomocí zvláštních přístupových klíčů. Pro takový přístup však platí přísná bezpečnostní pravidla,“ uvedl Hronek.

RADKA FIALOVÁ, Severočeské noviny, 9.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?