Zdravotní odvody lidí bez příjmu, za něž neplatí stát, rostou

29. 7. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Studenti nad 26 let či někteří nezaměstnaní, za něž neplatí zdravotní pojištění stát, si budou muset od srpna sami zvýšit tyto odvody. Kvůli růstu minimální mzdy se jim totiž pojistné upravuje. Místo dosavadních 1080 korun by si měli platit o 68 korun víc. ČTK o tom informoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Podle něj se to týká asi 150.000 klientů VZP.


Minimální mzda se od srpna zvedne o pětistovku na 8500 korun. Z nejnižšího výdělku se stanovuje pojistné lidem bez zdanitelných příjmů. Týká se to podle Tichého tedy třeba právě studentů nad 26 let či nezaměstnaných, kteří nejsou v evidenci úřadu práce. Za ně stát peníze do zdravotního pojištění neodvádí.

Pojistné činí 13,5 procenta z minimální mzdy. Zvedne se o 68 korun na 1148 korun. „Jelikož zvýšení platí od srpna, musí být platba pojistného navýšena již za srpen. Ta je u osob bez zdanitelných příjmů splatná nejpozději 9. září,“ uvedl mluvčí.

Dodal, že zvýšení minimální mzdy nezvedá platby státu, který odvádí zdravotní pojištění za děti, nezaměstnané či důchodce. Za zaměstnance případné zvýšení odvodů vyřídí zaměstnavatelé.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?