Zdravotní péče je plně zajištěna, žádná infekce v republice není

23. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Máme už zajištěno 40 000 vakcín proti žloutence A pro dospělé a 70 000 pro děti," uvedl hlavní hygienik Michael Vít. Podle něj do týdne bude ministerstvo vědět počty dětí od tří do jedenácti let, které by v záplavových oblastech...


Zdravotní péče v České republice je plně zajištěna a žádná infekce, která by souvisela se záplavami ani jiná, nevypukla. Novinářům to oznámila ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Marie Součková a hlavní hygienik republiky Michael Vít.

„Máme už zajištěno 40 000 vakcín proti žloutence A pro dospělé a 70 000 pro děti,“ uvedl hlavní hygienik Michael Vít. Podle něj do týdne bude ministerstvo vědět počty dětí od tří do jedenácti let, které by v záplavových oblastech měly být očkovány proti žloutence A. „Chceme je očkovat dvakrát, aby měly imunitu nejméně deset let,“ sdělil Vít. Součková řekla, že vláda na vakcíny uvolnila 111 miliónů korun a firmy, které vakcíny vyrábějí, je České republice dávají laciněji. Část vakcín je i zdarma v rámci humanitární pomoci. Praktičtí lékaři, kteří již očkují hlavně profesionální záchranáře, musí vždy posoudit, jak dalece je očkování pro člověka nutné, poněvadž i vakcína může mít vedlejší účinky. „Do čtrnácti dnů by vakcíny měly být i pro lidi, kteří se nepodílejí na záchranných pracích a nepřišli do styku se záplavovou vodou. Když se budou chtít dát očkovat, mohou, ale vakcínu zaplatí v plné výši, tedy zhruba 1400 korun,“ řekl Vít.

Do oblastí se může

Vít informoval, že není žádný zákaz přístupu do záplavami postižených oblastí. Jediný zákaz, který je, je koupání v řekách, potocích a rybnících v zaplavených oblastech, protože mohou být kontaminovány splaškovými vodami a přes různé oděrky v těle by se infekce mohla dostat do těla koupajícího. Dále uvedl, že hygienici obcházejí restaurační zařízení, prohlížejí je a dávají dobrozdání k provozu. Pitné zdroje, které byly zasaženy, je zakázáno používat. Pokud jde o obecní zdroje, na těch, které budou prověřeny, bude viset cedulka z hygienické stanice, že jsou nezávadné. Rozbory vod individuálních studní provedou hygienici lidem zdarma. Od příštího týdne si lidé budou moci najít také na webových stránkách www.infopovodne.cz, zda voda v jejich obci je v pořádku.

Psychofarmaka budou

V současné době velký problém dělá psychický stav evakuovaných lidí. „S léčením u psychologa by se nemělo otálet, ale lidi s ním musí souhlasit. Nemůžeme je k tomu donutit, takový prostředek nemáme,“ řekla Součková. Dodala, že „někteří slabší jedinci nyní podléhají více svým běžným zlozvykům, jako je kouření a alkohol. Většina evakuovaných ale dává přednost rozhovoru s ostatními lidmi nebo psychologem, s příbuznými či se více upíná k práci.“ Podle Součkové bude dost psychofarmak na léčení depresí, a to i pro děti, pokud je budou potřebovat. Očekává se také, že v zaplavených oblastech během měsíce může stoupnout potřeba lékařské péče, protože se projeví některé nemoci, které zatím nevypukly, anebo se některým lidem může zhoršit jejich zdravotní stav. „Když se nyní lidé vracejí domů, měli by rozbalená léčiva zlikvidovat a nechat si předepsat nová. Lékárny by měly být předzásobeny nejběžnějšími léčivy a občan si může lék nechat předepsat i v nemocnici, na pohotovosti nebo u jiného lékaře, než u kterého je registrován. Všem tato péče bude proplacena,“ řekla Součková.

Václav Pergl, Právo, 23.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?