Zdravotní péče ve Šluknovském výběžku se o Vánocích omezí

29. 11. 2018 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
S výrazným omezením zdravotní péče o vánočních svátcích musejí počítat obyvatelé Šluknovského výběžku. Lužická nemocnice v Rumburku zavře kvůli nedostatku personálu několik oddělení. Řekl to ředitel nemocnice Petr Dubravec. Přilákat lékaře do severního cípu Čech se stále nedaří. Důvodem je mimo jiné nejistá budoucnost zadluženého městského zařízení.


Nemocnice o uzavření oddělení informuje na svém webu, město vyvěsilo zprávu na facebook. "Provozy, které jsme schopni udržet, budou v provozu. Jsou to ošetřovatelská lůžka a bude otevřeno dětské oddělení," uvedl Dubravec.

Termíny plánovaných zákroků posunuli lékaři mimo dobu uzavření oddělení, která je ve většině případů od 21. prosince do 1. ledna. Chirurgická ambulance nebude už od 14. prosince přijímat náhlé příhody břišní a akutní poranění. Otevřené naopak zůstane oddělení pediatrie, rentgen a odběrová laboratoř. "Akutní péče nebude poskytována, a to je problém, protože to bude muset dělat záchranná služba a okolní zařízení," uvedl Dubravec.

Do nejbližších nemocnic v České Lípě a Děčíně to mají obyvatelé Rumburka a okolí na 40 kilometrů. Údržba silnic je přitom v kopcích v zimě často problematická. "Bohužel, pokud bych měl lékaře, péči bychom zajistili," podotkl ředitel.

Nemocnice hledá doktory a sestry dlouhodobě. "Nacházíme se v přechodové době, kdy se rozhoduje, co s nemocnicí bude. Není v našich silách doplňovat stavy po tom lékaři, který odejde, nebo po té sestře, protože nemáme v tuto chvíli úplně jasnou perspektivu," uvedl ředitel.

Rumburská nemocnice hospodaří se ztrátou a radnice se ji snaží prodat. S městem nyní obnovila jednání o převzetí části obchodního podílu Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?