Zdravotní pojišťovna MV ČR má již přes 860 000 pojištěnců

16. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, která je největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou ČR, odevzdala již 7. května 2001 ministerstvu zdravotnictví jako svému zřizovateli Výroční zprávu za rok 2000. Z té vyplývá, že k poslednímu prosinci loňského roku měla pojišťovna 808 062 pojištěnců. Celkový nárůst...


pojištěnců za loňský rok činil více než 10 procent, pojistného 13 procent a nákladů na zdravotní péči 15 procent. Jak k tomu dodal na tiskové konferenci 15. května ústřední ředitel pojišťovny Karel Šatera, k poslednímu dubnu se již počet pojištěnců zvýšil na více než 860 000. Přibližně 49 procent z nich tvoří pojištěnci, za které hradí pojistné stát.

Jak se konstatuje ve výroční zprávě, pojišťovna si při rostoucím počtu pojištěnců zachovala ekonomickou stabilitu, hospodařila vyrovnaně s mírným přebytkem a byla i nadále spolehlivým partnerem při úhradách zdravotní péče. Pojišťovna vytváří dostatečné zdroje pro krytí svých závazků ve lhůtě splatnosti, včetně splácení úvěrů a návratných finančních výpomocí převzatých nebo přijatých spolu se zdravotními pojišťovnami, které se s ní sloučily.

K. Šatera dále uvedl, že podle zdravotně pojistného plánu pojišťovny na rok 2001 lze očekávat, že nárůst nákladů na zdravotní péči hrazenou ze základního fondu, bude na konci roku vyšší asi o 7,7 %. Nicméně lze předpokládat, že skutečné náklady na zdravotní péči budou v roce 2001 vyšší. Tato skutečnost bude způsobena především výrazným navýšením úhrad nemocnicím, u kterých pojišťovna předpokládá zvýšení úhrad za l. pololetí o přibližně 350 - 400 tisíc korun, což je 25 - 30 %. Určitým způsobem budou náklady na zdravotní péči zvýšeny i z důvodu dalšího nárůstu průměrného počtu pojištěnců.

(il)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?