Zdravotní pojišťovna s úhradou nespěchá

19. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Příčin, proč nemocnice neuzavřely dohodu o profinancování poskytnuté zdravotní péče pro toto končící pololetí je několik, zejména se jedná o to, že VZP nebyla schopna nemocnicím do dnešního dne předat informace o tom, kolik dostanou zaplaceno...


Litoměřická nemocnice v těchto dnech ošetřuje pacienty, aniž by věděla, zda jí bude poskytnutá péče uhrazena.

Litoměřice - V nepříjemné situaci se v těchto dnech nachází Městská nemocnice v Litoměřicích. Ta, ačkoliv se blíží konec prvního pololetí roku 2002, nemá dosud vyjasněno s největším pojišťovacím ústavem v zemi, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, zda jí budou uhrazeny platby za ošetřené pojištěnce, kteří byli v tomto období v jednotlivých segmentech zdravotní péče v litoměřické nemocnici ošetřeni. Podle ředitele Městské nemocnice MUDr. Miroslava Jiránka, člena předsednictva severočeské sekce Asociace českých a moravských nemocnic, nemá většina nemocnic v Ústeckém kraji uzavřen dodatek o úhradě zdravotní péče, poskytnuté pojištěncům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) za toto období.

„Příčin, proč nemocnice neuzavřely dohodu o profinancování poskytnuté zdravotní péče pro toto končící pololetí je několik, zejména se jedná o to, že VZP nebyla schopna nemocnicím do dnešního dne předat informace o tom, kolik dostanou zaplaceno za jednoho ošetřeného pojištěnce v jednotlivých segmentech zdravotní péče,“ vysvětlil MUDr. Miroslav Jiránek. Ten dále dodal, že se v této souvislosti jedná také o regulační mechanismy, které VZP po nemocnicích požaduje a tyto regulace jdou nad rámec vyhlášky Ministerstva zdravotnictví, která upravuje způsob financování v prvním pololetí letošního roku. Na otázku, zda je nějakým způsobem ohrožena péče o pacienty litoměřické nemocnice, odpověděl náměstek pro zdravotní péči v MěN Litoměřice MUDr. Leoš Vysoudil záporně. „Léčba pacientů není nikterak ohrožena, protože nemocnice dostává od místní pobočky VZP zálohové platby, které by tuto péči měly pokrýt,“ sdělil MUDr. Leoš Vysoudil. Litoměřická nemocnice poskytuje zdravotní péči pojištěncům devíti zdravotních pojišťoven, kromě VZP se však na proplacení zdravotní péče v tomto pololetí se všemi dohodla. Na závěr je třeba dodat, že podíl pacientů, pojištěných u VZP se na počtu všech ošetřených pacientů v litoměřické nemocnici pohybuje okolo 87 procent a jakékoliv problémy se zaplacením poskytnuté zdravotní péče by patrně nejvíce pocítili právě pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny.

MIROSLAV DAVID, Deník Litoměřicka, 19.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?