Zdravotní pojišťovny: fúze přece není sprosté slovo

17. 4. 2009 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká administrativa se zabývá myšlenkou zachránit Chrysler - někdejšího giganta automobilového průmyslu, který se v důsledku krize ocitl na hliněných nohou. Pomoci by měla řízená fúze s italským Fiatem. Čelit krizi fúzí se ve světě chystá i celá řada společností, jejichž aktiva jsou rázem ohrožena...


- a jež neznají a nemohou znát odpověď na otázku, jak dlouho tato krize ještě potrvá.

Odpůrci

Fúze dvou či více společností bezesporu není jediným způsobem, jak předejít nejhoršímu, nebo jak si zlepšit postavení na trhu. Je nicméně způsobem legitimním.

Je proto s podivem, že nedávno - ve chvíli, kdy zdejším tiskem prosákla informace o záměru několika zdravotních pojišťoven spojit se v jeden celek - zvedl se šik odpůrců, kteří se všemi možnými prostředky snaží v samém zárodku tuto myšlenku udusit.

Odpůrci sloučení argumentují především tím, že zdravotní pojišťovny nejsou z podstaty běžnými firmami. A předem varují před možným „vytunelováním“ - a fatálním poškozením pojištěnců.

Přebytky jsou minulostí

Legislativní omezení v kombinaci s finanční krizí představují pro zdravotní pojišťovny velké dilema. A to i pro ty, které se zatím - aspoň podle jejich dosavadních vyjádření - budoucností nezaobírají.

Miliardové přebytky na účtech pojišťoven jsou dnes už minulostí. A pokud k tomu připočteme snížený výběr pojistného (pesimistické odhady hovoří o poklesu až o 10 miliard korun), je jasné, že přežijí jen ti nejsilnější. Anebo ti, kteří už dnes mají jasnou vizi a nebudou čekat se založenýma rukama na katastrofu.

Je více než pravděpodobné, že všechny zdravotní pojišťovny vyčerpají své rezervy a bude postupně docházet k odkládání úhrad za poskytnutou péči.

Už dnes přistoupily některé z nich k výrazným omezením motivačních programů. Učinila tak například Revírní bratrská a ke škrtům přistoupily i VZP a Metal Alianz. Silná regionální Hutnická zdravotní pojišťovna zatím váhá a nejkritizovanější nováček na trhu - ZP AGEL - tvrdí, že pokud k omezením přistoupí, pak až po 1. červenci 2009, kdy je bude muset uskutečnit i pod tlakem schválené legislativy.

Žádná ze zdravotních pojišťoven se v tuto chvíli nenachází na pokraji bankrotu. To se však může za pár měsíců změnit. Spojení zdravých a bezproblémových pojišťoven se proto zdá být rozumným krokem, jak zabezpečit jistotu pojištěncům a ulehčit život poskytovatelům zdravotní péče.

Zkratka

Když si fúzí mohou pomoci společnosti na pokraji bankrotu, proč by se nemohly dosud zdravé pojišťovny sloučené v jednu, silnější? Vždyť celá operace - pokud by k ní skutečně došlo - by musela být naprosto transparentní a musela by proběhnout pod dohledem příslušných státních orgánů.

Obecně není důvod domnívat se, že fúze jakýchkoli zdravotních pojišťoven pokřiví trh a ohrozí pojištěnce. Konkurence na trhu zdravotního pojištění zůstane zachována. Jen fúzované pojišťovny sdružením - a tedy i snížením nákladů - posílí svou akceschopnost a získají postavení, které by jednotlivě musely budovat dlouhé roky.

Nejvíc škodí „experti“

Je sice pravdou, že každá fúze nemusí být úspěšná. Ministerstvo zdravotnictví má však na druhé straně dost prostředků k tomu, aby posoudilo potenciální rizika takové operace. A má dost prostředků i k tomu, aby účastníky fúze přimělo k poskytnutí příslušných záruk.

Nakonec to vypadá tak, že největší riziko pro pojistný trh dnes představují nekompetentní výroky některých politiků a samozvaných „expertů na zdravotnictví“ v médiích.

Jaromír Soukup (manažer, je ekonomický poradce a bývalý náměstek ministra školství), Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?