Zdravotní pojišťovny na podzim začnou zvát na screening

3. 6. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Na podzim odstartuje v Česku ojedinělý projekt - zdravotní pojišťovny začnou zvát dopisem klienty z cílových skupin na preventivní vyšetření. Z průměrných 23 procent by měla účast na screenincích stoupnout na zhruba 55 procent, řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Ministerstvo přispěje pojišťovnám na organizační věci z evropských fondů, vyšetření uhradí pojišťovny.


Screening se zaměří na rakovinu prsu, čípku děložního a tlustého střeva a konečníku. Mezi obdobím 1995 až 1999 a 2005 až 2009 přibylo v ČR rakoviny prsu o 34 procent, ze 4833 na 6463 žen ročně. Ve stejném období přibylo rakoviny čípku, včetně předrakovinných stadií, o 32 procent, ze 2274 na 2999 žen ročně. Rakoviny tlustého střeva a konečníku přibylo o 12 procent, z 7118 na 7964 onemocnění ročně.

Celoplošný screening má většina vyspělých zemí. Zkušenosti Norska, Švédska, Finska, Dánska, Německa nebo Británie podle mluvčí ukazují, že jedině celoplošná organizace programů, jejich úhrada ze zdravotního pojištění a intenzivní a zacílení informací na ty, kterých se screening týká, zvýší účast na vyšetření. V důsledku pak klesnou počty závažných a nákladných onemocnění.

Projekt cíleného zvaní potrvá do 30. června 2015 a ministerstvo na něj dá celkem 107 milionů korun, dodala Plívová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna se zhruba šesti miliony klientů podle mluvčího Oldřicha Tichého rozešle postupně dopisy s pozvánkou všem svým pojištěncům, kterých se screening týká. Nebude zákonem dané skupiny zužovat ani rozšiřovat. Konkrétní počty teprve zjišťuje. Na screening by měli být pozváni lidé, kteří v daném intervalu na prevenci nebyli.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) s 1,2 milionu klientů podle mluvčí Hany Kadečkové už stanovila počty lidí, jež osloví - na prevenci rakoviny prsu, čípku a tlustého střeva pozve 202.855 pojištěnců. Projekt je plánován na dva roky, vyšetření budou rozložena do delšího období, takže by je centra měla bez problémů zvládnout.

Konkrétně na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku pozve ZPMV 159.364 lidí, tedy 79 procent - pacient si vyžádá u svého praktického lékaře test na krev ve stolici a provede si ho sám doma. Pokud test krev odhalí, zaplatí pojišťovna klientovi také kolonoskopické vyšetření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?