Zdravotní pojišťovny uhradí jen část nákladů na léčení Čechů v EU

27. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani od května, kdy Česká republika vstoupí do Evropské unie, nebude léčení českých turistů v členských zemích EU úplně zdarma. Tuzemská zdravotní pojišťovna se postará o větší část nákladů na léčbu, nebude ale hradit tzv. spoluúčast pacienta, řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Ilona Slámová...


Čeští občané by si tak měli sjednat komerční pojištění, které pokryje spoluúčast i další náklady, a ulehčí také od administrativních a jazykových problémů.

Formuláře vyzvednout v ČR

„V zemích unie je třeba nejen zaplatit spoluúčast, ale součástí pojištění nebývá zpravidla ani repatriace a určitě ne asistenční služby,“ řekl mluvčí Kooperativy Marek Vích. Problémem může být i to, že někde je vždy nutné za péči v ambulantním ošetření nejdříve zaplatit v hotovosti, dodal.

Další komplikací je podle Vícha administrativa, takže při cestě do EU bude v Česku nutné vyzvednout si a vyplnit příslušné formuláře, které je třeba při ošetření předložit. Zejména v Německu a Rakousku ambulance vyžadují, aby byl v případě ošetření formulář nejprve předložen místní pojišťovně, podotkl.

Bez komerčního pojištění a asistenčních služeb může být pro nemocného či zraněného turistu nesnází také jazyková bariéra,doplnil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Rozsah poskytované péče je v jednotlivých zemích různý. Většinou ale platí, že lékařské ošetření je poskytováno cizincům z jiných zemí EU za stejných podmínek, jaké platí pro občany vlastní země.

Rakousko

Při turistické návštěvě Rakouska si tak podle Bálka musí pacient případnou úhradu za ošetření úrazu ve spojitosti se zimními sporty zaplatit sám. Za každou položku receptu zaplatí poplatek 4,14 eura (140 Kč), spoluúčast na náklady hospitalizace

za každý den pobytu v nemocnici činí 7,50 až osm EUR (zhruba 250 Kč).

Německo

V Německu má český turista nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péči za stejných podmínek jako německý občan, ale pouze u smluvního lékaře nebo lékařského smluvního zařízení německé nemocenské pokladny. Například za vystavený recept musí v lékárně zaplatit spoluúčast deset procent z ceny, minimálně pět eur (165 Kč). Za dobu hospitalizace se tam hradí spoluúčast deset eur (330 korun) za každý den.

Formulář E111

Při cestách do zemí EU je třeba dodržet administrativní postupy. Pokud vyjíždí český občan do zahraničí jako turista, nechá si svou zdravotní pojišťovnou potvrdit příslušný formulář. Nejběžnější je E111, tedy „Potvrzení o nároku na věcné dávky během pobytu v členském státě“.

Tímto formulářem pak v zahraničí prokazuje nárok na zdravotní péči buď přímo ve zdravotnickém zařízení nebo registrací u zdravotní pojišťovny.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?