Zdravotní pojišťovny vypoví všem nemocnicím smlouvy

1. 11. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny v rámci restrukturalizace a redukce lůžkového fondu vypoví do konce roku všem nemocnicím smlouvy, tak aby smlouvy zanikly do konce roku 2012. Jednání o nových smlouvách budou probíhat po celý příští rok. Proti tomuto postupu se ohradily především menší nemocnice, jejichž zástupci zvažují podání podnětu Antimonopolnímu úřadu.


Rušení smluv bylo včera stvrzeno ve společném memorandu ministerstva zdravotnictví se zdravotními pojišťovnami. „Cílem je, aby se maximum péče poskytovalo v režimu ambulantní nebo jednodenní chirurgické péče,“ sdělil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.
Z uspořených peněz, které by tento krok měl přinést, by nemocnice mohly financovat vyšší platy zdravotníků a náklady spojené s ekonomickou krizí.

Podle Horáka se na změně sítě lůžkových zařízení shodly všechny pojišťovny. Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček potvrdil, že zaměstnanecké pojišťovny se k tomuto kroku připojují, zřejmě už počátkem prosince začnou výpovědi smluv podávat. „Není záměr likvidovat péči či šikanovat nemocnice,“ zdůraznil Gajdáček.

Za ministerstvo zdravotnictví podepsal memorandum s pojišťovnami náměstek Nosek. V ČR bylo na konci loňského roku ve 189 nemocnicích 62.219 lůžek, z nich 52.590 akutních a 7398 ošetřovatelských.

Platit se bude jen za diagnózu

Příští rok se změní způsob plateb nemocnicím. Pojišťovny již nebudou platit fixně, ale pouze za diagnózu. To má nemocnice motivovat ke zkracování doby pobytu pacienta v nemocnici, tedy k efektivnímu léčení. Přesun části péče do ambulancí a systém jednodenní chirurgie má umožnit plánovanou redukci lůžkového fondu.

Síť nemocnic se změnou plateb upraví, protože pacienti budou chodit do nemocnic, kde se o ně dobře postarají. Zařízení, o která nebudou mít pacienti zájem, zaniknou nebo změní zaměření, třeba na následnou nebo dlouhodobou péči, kde lůžka chybějí.

Malé se bojí, velké jsou v klidu

Právě malé nemocnice mají z dohody mezi ministerstvem a zdravotními pojišťovnami největší obavy. Podle jejích zástupců by se mohlo jednat o zásah do hospodářské soutěže, který by měl posoudit Antimonopolní úřad.

Asociace velkých nemocnic tak kritická není. Záleží podle ní na tom, jakým způsobem pojišťovny nemocnice posoudí. Smluvní nejistoty v příštím roce, než se dočkají smlouvy nové, se nemocnice s proslulými centry neobávají.

AČMN: Nic se neušetří

Právník Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala soudí, že plánovanými opatřeními k úsporám nedojde. Podle Fialy nemocnice nejsou placeny podle počtu lůžek. Neušetří se prý ani rušením malých nemocnic, které péči poskytují levněji než ty velké.

Fiala připomněl, že ministerstvo řídí třetinu lůžkové kapacity, ve svých zařízeních může lůžka rušit i bez memoranda. Zřejmě tedy podle Fialy je cílem zrušit lůžka v regionech, tam ale jsou za nemocnice odpovědné kraje. „AČMN neodmítá objektivně nutnou a potřebnou restrukturalizaci nemocniční péče. Měla by se však dít na základě odpovídajících statistik a analýz,“ citovala Fialu ČTK.

Memorandum zdravotních pojišťoven o restrukturalizaci a redukci lůžkového fondu – nemocničních lůžek PLNÝ TEXT

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?