Zdravotní pojišťovny žádají premiéra, ať nezvyšuje jejich výdaje

10. 12. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz zdravotních pojišťoven požádal dnes premiéra Jana Fischera, aby přispěl ke stabilizaci zdravotního pojištění a nezvyšoval ceny navržené v úhradové vyhlášce. Příští rok budou podle ní platit za léčení.


Podle České lékařské komory jsou navržené úhrady nízké, lékaři prý budou psát méně léků a čekací doby se údajně prodlouží. Asociace českých a moravských nemocnic požádala vládu o řešení.

Kraje varovaly, že nemocnice se zadluží, hrozí prý omezení péče, podle Fischera k tomu není důvod.

„Svaz zdravotních pojišťoven je znepokojen tlakem vyvíjeným některými skupinami lékařů a poskytovatelů zdravotní péče na zvyšování úhrad v roce 2010. Obrátili jsme se na premiéra dopisem s žádostí o podporu stabilizace systému,“ sdělil ČTK prezident svazu Ladislav Friedrich.

Uvedl, že i přes negativní dopady ekonomické krize, které se projevily poklesem příjmů pojišťoven z výběru pojistného, úhrady za péči letos stouply. „Pojišťovny sdružené v SZP jsou přesvědčeny, že zvyšování úhrad není v roce 2010 ekonomicky možné a ani pro to není naléhavý důvod,“ uvedl.

Svaz zdravotních pojišťoven je znepokojen tlakem vyvíjeným některými skupinami lékařů a poskytovatelů zdravotní péče na zvyšování úhrad v roce 2010

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková potvrdila, že nehodlá výdaje systému zvyšovat. Do konce týdne mohou lékaři a nemocnice předkládat své návrhy, zdaleka ne všechny ale ministerstvo přijme. „Já jsem bohužel přesvědčena, že nebudeme schopni vyhovět všem,“ řekla už dříve ministryně s tím, že možnosti státního rozpočtu jsou omezené.

Prezident ČLK Milan Kubek tvrdí, že ministerstvo řeší ekonomické problémy spojené s krizí na úkor pacientů i lékařů. Vadí mu zejména přísné regulace.

Podle prvního náměstka ministryně Marka Šnajdra budou peníze na péči stačit. „V posledních dvou letech úhrady pojišťoven za léčení a léky stoupaly, letos v průměru o osm procent, loni o sedm. Na příští rok zůstanou kvůli krizi zachovány na úrovni letošního roku. Potřeby zdravotní péče v Česku to zcela pokryje,“ řekl Šnajdr ČTK.

V posledních dvou letech úhrady pojišťoven za léčení a léky stoupaly

Podle Juráskové není žádný důvod, proč by ze měly krajské nemocnice zadlužovat. Naopak by se měl jejich dluh snižovat, pokud se tak neděje, měla by být provedená analýza skutečného důvodu růstu dluhů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?