Zdravotní rada i pojišťovna chtějí mít o pohotovosti jasno

26. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní rada okresu Příbram MUDr. Pavel Marček tvrdí, že od 1. dubna je činnost Lékařské služby první pomoci v Sedlčanech ukončena. Ředitel sedlčanské nemocnice Libor Filipi mu oponuje...


K názorovému střetu dochází mezi zdravotním radou okresu Příbram MUDr. Pavlem Marčekem a ředitelem sedlčanské nemocnice Liborem Filipi.

Příbram, Sedlčany - Zdravotní rada okresu Příbram MUDr. Pavel Marček tvrdí, že od 1. dubna je činnost Lékařské služby první pomoci v Sedlčanech ukončena. Trvá na tom, že službu za ni přebírá pouze centrální pohotovost v Příbrami. Ředitel sedlčanské nemocnice Libor Filipi mu oponuje. Připomíná, že firma Mediterra, která sedlčanskou nemocnici od ledna letošního roku provozuje, má Lékařskou službu první pomoci uvedenu v registraci a ošetřenu i ve smlouvě s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. „K pohotovostní službě jsme se starostům Sdružení obcí Sedlčanska zavázali a budeme ji provozovat. Pacient teď bude pouze zvonit u jiných dveří než dřív,“ vysvětluje ředitel Filipi. Zdravotní rada odeslal oficiální dotaz na Ministerstvo zdravotnictví ČR. „Nechci svůj názor povyšovat nad přesvědčení ředitele sedlčanské nemocnice Libora Filipi, ale zároveň chci mít ve věci jasno,“argumentuje. Dalším impulzem pro Marčeka bylo to, že přesné informace o formách pohotovosti na něm žádá také Všeobecná zdravotní pojišťovna. Nejde podle něj jen o slovíčkaření, zda pohotovost od dubna v Sedlčanech supluje interní a chirurgická ambulance - a jedná se v zásadě pouze o jinou formu pohotovosti než dosud, nebo nikoliv. Za klíčový problém považuje rada Marček otázku odpovědnosti. „Za Lékařskou službu první pomoci je před obyvatelstvem odpovědný stát, nikoliv soukromá firma Mediterra. Pokud by informace na recepci v nemocnici o zdravotním stavu pacienta zapadla a ten následkem toho zemřel, kdo by za to byl odpovědný? Pohotovost je pouze jedna - a musí obsahovat jak ambulantní, tak návštěvní službu,“domnívá se zdravotní rada.

MARIE BŘEŇOVÁ, Příbramský deník, 26.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?