Zdravotní rada Olomouckého kraje překročil své pravomoci

5. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní rada Olomouckého kraje hrubě překročil své pravomoci. Vedoucí odboru zdravotnictví Josef Gerold totiž nabádal bez vědomí kraje ředitele krajských nemocnic a záchranných služeb k dodržení rozpočtu i za cenu omezení zdravotní péče...


Olomouc - Podle hejtmana Jana Březiny ( KDUČSL) touto výzvou rada přesáhl své kompetence i samotné zadání.

Zdravotní rada Gerold vyzval koncem března písemně ředitele okresních záchranných služeb, aby předložili opatření, díky kterým stůj co stůj dodrží rozpočet. Uvažované omezení zdravotní péče podmiňoval souhlasem kraje.

„Pokud z výsledků nebude zřejmé, že vaše zařízení směřuje k vyrovnanému hospodaření, lze očekávat, že budou vyvozeny personální důsledky včetně vašeho odvolání,“ píše se v dopise.

„To není možné,“ reagoval na zprávu hejtman Březina. Jakmile se seznámil s přípisem, dodal, že něco takového po Geroldovi nikdo nepožadoval.

Přestože ještě není vyhotovena účetní závěrka, náměstek hejtmana Vladimír Válek ( USDEU) potvrdil, že zdravotní záchranná služba v kraji hospodařila loni přibližně s desetimilionovou ztrátou.

„I přes různá opatření se takový propad očekával. Záchranku kraj převzal podfinancovanou už od státu,“ vysvětlil Válek. Čtyři krajské nemocnice vloni vytvořily ztrátu 120 milionů. Přesto byl propad podle Válka až osmkrát menší než v jiných krajích.

Po včerejší narychlo svolané poradě zaslal Březina zdravotním zařízením dopis, v němž zdůraznil, že pro záchrannou službu neplatí žádná omezení v poskytování péče. Ředitel šternberské nemocnice Vítězslav Vavroušek se netajil tím, že jej dopis zdravotního rady překvapil.

„Byl trošku razantní. Jsem přesvědčený, že každý ředitel se zdravotnické zařízení snaží držet nad vodou, je to přece jeho povinnost. Podobné výzvy jsou tedy zbytečné,“ uvedl. Hejtman podle něj udělal správný krok, když včerejším dopisem vše vysvětlil.

„Není to sice příliš standardní. Jistě zvažoval, zda by pro krajský úřad nebylo lepší se k prvnímu dopisu nehlásit,“ doplnil Vavroušek.

Z pochybení zatím vedení kraje výraznější postih pro radu nevyvodilo. “ Josef Gerold zůstává nadále zdravotním radou,“ dodal hejtman. Samotný zdravotní rada včera nebyl k zastižení a nezvedal mobilní telefon. Náměstek Válek upřesnil, že dopis byl interní záležitostí.

Pavel Konečný, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?