Zdravotní reforma a horká kamna

15. 3. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak říkají Američané, když to funguje, tak proč to měnit. Od soboty musí být každému jasné, že krajskými volbami osvědčeného trumfu v podobě poplatků a strašení zhoršením dostupnosti zdravotní péče v důsledku reforem se ČSSD nevzdá.


Darem od boha pro kampaň ČSSD se navíc staly základní teze programu pro zdravotnictví TOP 09, doplněné o vyjádření jejích představitelů, která mimo jiné sdělila voličům dvě základní pravdy.

Za prvé, „vzhledem k prodlužujícímu se lidskému věku a stoupajícím nákladům na moderní medicínu není do budoucna možno pouze z veřejného zdravotního pojištění zajistit kvalitní péči všem, kdo ji potřebují“.

Za druhé, řešením je podle TOP 09 „ekonomicky racionální a sociálně spravedlivý model spoluúčasti, který spočívá ve zpoplatnění výkonů při léčbě některých život neohrožujících nemocí.

Politická reprezentace musí rozhodnout o rozsahu zpoplatňovaných výkonů a o míře spoluúčasti pacienta. Současně určí i maximální limit pro sociálně slabé.“

Sice to není pravda, ale voliče to vyděsí

Co se z toho dá „vyvařit“, když se materiálu chopí motivovaný profesionál volebních kampaní, si každý může přečíst na stránkách www.modranemoc.cz, které ČSSD spustila.

Šikovným tahem je propojení ODS se záměry TOP 09, ačkoli volební program ODS pro oblast zdravotnictví dosud nebyl zveřejněn. ODS tak byla spolu s TOP 09 na horká kamna posazena sociálními demokraty v krátké době podruhé.

Druhým mazaným fíglem je zveřejnění „ceníku“ spoluúčasti na jednotlivých výkonech, což sice TOP 09 ještě ani zdaleka nepublikovala a výslovně se odkazuje na proces konzultací při tvorbě takového seznamu zpoplatňovaných výkonů s odbornou veřejností.

A konečně třetí je vyloučení zmínky o maximálních limitech pro sociálně slabé. Nevím, který poradce naučil sociální demokraty selektivně pracovat s návrhy politických konkurentů, ale naučili se to perfektně.

Pro sofistikovaného voliče jistěže není nijak obtížné udělat si srovnávací analýzu toho, za co se v ostatních členských zemích unie platí a kolik, nejjednodušší je kliknout na webové stránky Centra mezistátních úhrad www.cmu.cz.

Francouzské zdravotnictví bývá označováno jako jedno z nejlepších na světě, tuším, že pochvalné zmínky byly slyšet i od stínového ministra ČSSD Davida Ratha.

Francie náš vzor. Opravdu?

Rozsah spoluúčasti v základním pojištění je však ve Francii na poměry unie neobvykle vysoký. Za lékařské ošetření se platí 30 % nákladů plus jedno euro za návštěvu jako ekvivalent našeho „regulačního poplatku“, za laboratorní vyšetření se platí 40 % nákladů a jedno euro, a spoluúčast u léků je odstupňovaná a pohybuje se od vybraných léků, které jsou zadarmo, až po vysokých 85 %.

Za pobyt v nemocnici se platí hospitalizační paušál šestnáct eur denně a navrch 20 % nákladů po dobu maximálně 30 dní, přičemž u vážných onemocnění není spoluúčast uplatňována.

Francouzský systém zná i výjimky ze spoluúčasti pro celé kategorie obyvatelstva (děti do 18 let, těhotné ženy po 6. měsíci a asi 4,4 milionu obyvatel, kteří nesplňují minimální příjmový test).

Zdravotní pojištění v redukované výši ve Francii platí i důchodci, ostatně jako v řadě jiných členských zemí unie.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Autor je ekonom

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?