Zdravotní sestry chtějí podíl ze dvou miliard slíbených lékařům

1. 2. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze dvou miliard, které ministr zdravotnictví Leoš Heger slíbil na vyšší platy zdravotníků, chtějí zdravotní sestry, aby bylo přidáno také jim a ne jen lékařům.


„Asociace sester samozřejmě bude požadovat, aby část ze dvou miliard šla i na platy zdravotních sester a laborantů,“ řekla Právu v pondělí předsedkyně České asociace sester Dana Jurásková, která je zároveň ředitelkou Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí a předchůdkyně Hegera ve funkci ministra zdravotnictví. „Budu o tom jednat s mi nist -rem Hegrem ve středu,“ uvedla Jurásková.

Šéf lékařských odborů Martin Engel se ale vyjádřil, že přidáno by zdravotní sestry zatím dostat neměly a měly by počkat se zvýšením platů až na výsledky reformy zdravotnictví.

Nečas: Když přidat, tak všem

S tím ale nesouhlasí premiér Petr Nečas, který tvrdí, že přidáno by měli dostat všichni zdravotníci, přednostně lékaři. Jurásková Právu řekla, že zdravotní sestry nebudou organizovat žádné akce jako lékaři a na svých místech v nemocnicích u lůžka pacienta zůstanou.

Proti oficiální politice České asociace sester se postavila skupina sester s názvem „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji“. Ta podle ČTK sbírá podpisy na podporu požadavků lékařských odborů, a to nejen platových, ale i na reformní kroky.

V pondělí už měla téměř 8500 podpisů. Tato iniciativa vznikla po mimořádném sjezdu asociace sester, který vyhlásil, že akci lékařů nepodporuje a k výpovědím sestry vyzývat nebude. Záleží prý na zvážení každé, zda výpověď dá, nebo ne.

Sester je v České republice přes 80 000 a mají obavu z toho, že pokud lékaři odejdou, přijdou o svá pracovní místa. Jurásková ale opakovaně potvrdila, že nemocniční sestry si jsou vědomy své odpovědnosti a zůstanou na svých místech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?