Zdravotní sestry mají nízký plat. Chtějí pryč

1. 9. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Až o čtyři tisíce nižší plat mají ve srovnání se svými kolegyněmi ve Zlínském kraji zdravotní sestry v kroměřížské nemocnici. Mnohé z nich se proto kvůli tomu bouří a hrozí odchodem. "Sestry v kroměřížské nemocnici mají nejnižší mzdu v celém Zlínském kraji," potvrdila Jaroslava Doleželová...


předsedkyně krajské rady odborových svazů.

Zapravdu jí dala také Marcela Sikorová z nemocničních odborů. Ta tvrdí, že finanční rozdíl činí dokonce několik tisíc korun.

„Naše sestry mají plat nižší až o čtyři tisíce. Je tomu tak ale už několik let. Pracovnice kvůli tomu odcházejí,“ postěžovala si Sikorová.

Podle ní je to doslova boj s větrnými mlýny. „Ten se pak odráží i na službách v nemocnici. My odboráři jsme se do nápravy situace zapojili už dávno, ale k ničemu to zatím nevede. Pomoci tak musí kraj nebo vedení nemocnice,“ upozornila Sikorová.

Nelehkou finanční situaci pracovnic potvrdila včera Deníku také vrchní sestra jednoho nemocničního oddělení, která si ale nepřála být jmenována.

„Sestry si stěžují roky, a nic se neděje. Jsou nespokojené, že mají nízký plat než ostatní.

I z těchto důvodů se proto rozhodnou skončit,“ povzdechla si vrchní sestra.

Vedení nemocnice o problematice ví. Výši platů vysvětluje špatným hospodařením nemocnic zřizovaných Zlínským krajem v uplynulých letech.

„Za rok 2006 až 2008 byla v našem zařízení vytvořena k 31. prosinci loňského roku kumulovaná ztráta ve výši čtyřiasedmdesát milionů korun, což se také odrazilo v menším ročním nárůstu mezd oproti ostatním nemocnicím. I z tohoto důvodu uzavřelo vedení kolektivní smlouvu platnou od letošního 1. března, kde dostali zaměstnanci přidáno pět procent k mzdovým tarifům, což samozřejmě danou situaci ihned nevyřeší,“ vyjádřila se včera pro Deník mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

Podle porovnání průměrné měsíční mzdy k 30. červnu s ostatními nemocnicemi Zlínského kraje se jim prý daří postupně rozdíl mezd sester mezi zdravotnickými zařízeními snižovat.

„Další kroky v řešení tohoto problému souvisí s konečným jednáním se zdravotními pojišťovnami o navýšení úhrad pro naši nemocnici,“ uzavřela Klímová.

„Zdravotní sestry v kroměřížské nemocnici mají nejnižší mzdu ze všech zařízení v celém Zlínském kraji.“

Jaroslava Doleželová, předsedkyně krajské rady odborových svazů

Jarmila Kuncová, Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?