Zdravotní sestry se bojí o práci

16. 1. 2011 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Protestní odchod 133 lékařů z Fakultní nemocnice Olomouc může dopadnout i na další zaměstnance klinik.


Mezi zdravotními sestrami olomouckých klinik, odkud hodlá odejít většina lékařů, je nejistota. A napětí se stupňuje. Sestry totiž nevědí, jestli nakonec nepřijdou o práci. Ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) dalo v rámci výzvy „Děkujeme, odcházíme“ výpověď 133 lékařů. To je sice podle odborů čtvrtina, jenže většinou z klíčových pracovišť, jejichž omezení zasáhne celou nemocnici. „U nás dali výpověď skoro všichni. Nevíme, jak to nakonec dopadne. Pokud se lékaři nedohodnou, nebude to dobré pro nikoho. Jsme sehraný tým a děláme výbornou práci. Nemocnice by je neměla nechat jít,“ reagovala zdravotní sestra se zhruba patnáctiletou praxí působící na specializovaném pracovišti. „Jestli skutečně odejdou? Zůstal by jediný, a ten není schopen zajistit čtyřiadvacetihodinový provoz sedm dní v týdnu. Doufáme, že se to nějak vyřeší a popřípadě se rychle najde náhrada. Nás snad nepropustí. To snad ne,“ obávala se. Podle Evy Ptačovské, předsedkyně odborů sester ve fakultní nemocnici, mají zaměstnanci těchto klinik skutečně nemalé obavy. „Pokud dá výpověď jedenáct lékařů ze šestnácti, a to na velmi specializovaném pracovišti, bude to problém. Internu nebo chirurgii má každá nemocnice, ale ve fakultní jsou vysoce specializovaná pracoviště,“ reagovala. „Krizový provoz se dá zvládnout několik dní, déle ne. A sehnat erudované lékaře s určitými specializacemi, je velmi těžké. Mluvím se sestřičkami na těchto pracovištích a cítí se ohroženy. Mají obavy z toho, jak to dopadne, co bude po 28. únoru,“ uvedla.

Odchodem hrozí odborníci z urgentních oborů, kteří jsou potřební i pro další kliniky. Neklid se šíří i tam.
„Když odejde anesteziolog, nebude se operovat. Omezí se výkony na chirurgii, ortopedii, dotkne se to i onkologie, i když tady lékaři výpovědi nepodali. Když odejdou anesteziologové, nemocnice nebude držet instrumentářky. Těch je nedostatek, a pokud odejdou jinam, dají-li lepší podmínky, nebudou mít třeba zájem se vracet. Dále by se to dotklo ošetřovatelů, sanitářů, obslužných provozů, kuchyně,“ domýšlela dopady odchodů lékařů Eva Ptačovská. Na mnohé sestřičky dolehla nejistota právě v těchto dnech, kdy se začíná vážně mluvit o krizových variantách provozu po odchodu více než stovky lékařů. Blíží se totiž datum, kdy chtějí končit, a na dohodu s ministerstvem zdravotnictví o vyšších mzdách v letošním roce to nevypadá.

„Všichni jsme doufali, že se lékaři dohodnou. Kam by jich tři tisíce šly? Ale myslí to vážně. My bohužel můžeme pouze čekat, jak to dopadne,“ líčila Eva Ptačovská ze sesterských odborů olomoucké fakultní nemocnice. Zlobí se sestry na protestující lékaře? „Rozumím jejich požadavkům a hlavně nechci, aby odešli. Snad se nějak dohodnou,“ reagovala sestra ze specializovaného pracoviště. „Naše odborová organizace dala najevo, že nesouhlasí s tím, aby se odchody lékařů jakkoliv dotkly ošetřovatelského personálu. Bohužel se to zatím jeví jako reálné. Raději ani nechceme domýšlet, že by odchody lékařů mohly vést až k zániku některých nemocnic. I fakultních,“ uzavřela Ptačovská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?