Zdravotní sestry v hradeckém kraji jsou ve stávkové pohotovosti

17. 8. 2009 10:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestry z nemocnic Královéhradeckého kraje jsou od dnešního dne ve stávkové pohotovosti. Nelíbí se jim nízké mzdy. Vedení kraje jim totiž minulý týden oznámilo, že zdravotní sestry najdou v srpnové výplatě o zhruba 1500 korun více, odboráři ale žádají navýšení o 3000 korun měsíčně...


Zdravotnické odbory v hradeckém kraji trvají na dofinancování zdravotnických zařízení z prostředků kraje a požadují navýšení platů zdravotníků o minimálně o tři tisíce korun měsíčně. „Bez tohoto navýšení není možné získat nové zaměstnance, ani zastavit stávající odchody personálu,“ uvedli odboráři v prohlášení. Kraj tvrdí, že letos sestrám a střednímu zdravotnickému personálu už přidal šest procent. Podle odborářů ale toto navýšení mezd nehradil kraj, ale nemocnice z vlastních zdrojů.

Petice přijde na řadu v září

Peticí zdravotníků by se mělo zabývat zářijové krajské zastupitelstvo, poté odbory zváží další postup. Odboráři tvrdí, že průměrný plat středního zdravotnického personálu je v krajských nemocnicích hradeckého kraje nejnižší v zemi a pohybuje se kolem 20.000 korun, zatímco ve státní fakultní nemocnici je až o 7000 korun vyšší. V pěti krajských nemocnicích pracuje na 3000 lidí, dalších více než 600 lidí kraj zaměstnává v příspěvkových organizacích, jako jsou zdravotnická záchranná služba. Ročně jde na platy všech krajských zdravotníků více než miliarda korun.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?