Zdravotní stav romských dětí zlepší prohlídky

23. 1. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obnovením hromadných preventivních prohlídek u zubního lékaře chtějí zástupci romské menšiny v Jablonci postupně docílit zlepšení zdraví u dětí předškolního a školního věku. Podle jablonecké romské poradkyně Anny Cínové většina rodin řadu let nevyužívá pojišťovnou hrazené...


dvě preventivní prohlídky u zubního lékaře za rok. Absence kontrol se negativně projevuje na zdraví romských nezletilců.

„Zajímat se a v rámci možností řešit zdraví romských spoluobčanů je jednou z našich priorit. V Jablonci funguje třída romských dětí. Po dohodě s pedagogickými pracovníky jsme kontaktovali několik jabloneckých zubních lékařů s žádostí, zda by dětem nemohli poskytnout preventivní prohlídku. Mnozí nás odmítli. Většinou prý proto, že mají velký počet pacientů. Jedna z lékařek nám ale vyšla vstříc,“ říká romská poradkyně Anna Cínová.

Od hromadných preventivních prohlídek, jež byly v minulých letech zrušeny, si romští aktivisté slibují zlepšení zdraví u mnoha jedinců.

„Uvědomujeme si, že starat se o zdraví dětí by měli rodiče a lékaře dvakrát do roka navštěvovat. V mnoha rodinách to nefunguje a my proto chceme najít cestu, jak tento jev odstranit,“ zdůrazňuje romská poradkyně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?