Zdravotní ústavy zůstanou zachovány, pokud si na sebe vydělají

22. 10. 2010 9:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní ústavy zůstanou zachovány, pokud si na sebe vydělají, řekl dnes ČTK a Radiožurnálu hlavní hygienik ČR Michael Vít. O návrzích na změny v hygienické službě jednal se zástupci odborových organizací z hygienických stanic a zdravotních ústavů.


„Já dneska chci, aby zdravotní ústavy měly jasnou strukturu, aby měly stanovenu jasnou vizi… Já vůbec nemluvím o tom, že se budou propouštět nějací pracovníci. To je vize, která nevím, odkud unikla,“ prohlásil Vít. V žádném materiálu není nic o rušení zdravotních ústavů, dodal. Zároveň však připustil, že současných 14 zdravotních ústavů bude zachováno, pokud budou mít dostatek finančních prostředků.

Pro odbory je důležité, že ve skupinách, které by měly pracovat na vizi, budou zástupci z řad zaměstnanců, řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková. „Po dnešním jednání věřím, že zdravotní ústavy zůstanou, že budou mít svoji funkci a že ochrana zdraví našich obyvatel zůstane zachována,“ dodala. Vize by měly být zpracovány během roku. Budou součástí novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla podle Břeňkové platit od ledna 2012.

Na krajské hygienické stanice v současné době přicházejí rozpisy ekonomických ukazatelů pro příští rok a na některých by se měl snižovat objem mezd o 18 procent. Podle Víta je to nepřípustné, provede revizi ukazatelů. Mzdové prostředky by se měly snižovat maximálně o deset procent, jak to deklaruje vláda, uvedla Břeňková.

Ministerstvo zdravotnictví dává krajským hygienám prostředky každoročně na vyšetření, která potřebují pro výkon státního zdravotního dozoru. Letos to bylo podle Víta asi do 90 milionů korun. Zdravotní ústavy mají obrat 1,3 miliardy korun a z tohoto obratu dělají pro hygienickou službu v průměru kolem sedmi procent, uvedl Vít.

Za politické výkřiky, které nemají nic společného s realitou, označil Vít už v březnu kritiku poslanců ČSSD a KDU-ČSL, podle nichž hrozí zánik zdravotních ústavů. Ministerstvo zdravotnictví chce jen zefektivnit systém, místo 14 ředitelství navrhlo dvě, v Praze a Ostravě, řekl tehdy Vít.

Ministerstvo má vyhodnocení finanční situace zdravotních ústavů. Za minulý rok mělo všech 14 ústavů pozitivní souhrnnou bilanci 6,5 milionu, některé ústavy ale měly ztrátu i tři miliony korun.
Hygienická služba má být silná, odborná, měla by mít společenskou zakázku a dost finančních prostředků, uvedl Vít. Připomněl, že hygienická služba za poslední čtyři roky musela snížit své stavy zhruba o 30 procent, ale všem přibyly povinnosti z EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?