Zdravotní výbor se neshodl na postoji k bonusům na léky na recept

22. 3. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez stanoviska zdravotního výboru dostane v úterý Sněmovna novelu zákona o regulaci reklamy. Výbor se ani po 120 dnech, tedy dvojnásobku doby, kterou na projednání má mít, nedokázal shodnout na společném návrhu.


Hlavní spor byl o to, zda v lékárnách umožnit nadále bonusy, či je zakázat. Ministr Leoš Heger (TOP 09) výboru vytkl, že postojem k této protikorupční normě dává veřejnosti „nešťastný signál“.

Ministr chce novelou zamezit tomu, aby řetězcové lékárny dávaly pacientům na receptové léky třicetikorunový bonus, kterým jim kompenzují regulační poplatek. Zdravotní pojišťovně ale účtují lék bez bonusu. Ta úhradu započte pacientovi do ochranného limitu, a pokud ho pacient překročí, pojišťovna peníze vrací. Uhradí tak tuto částku dvakrát a zdravotnímu pojištění unikají peníze.

Návrh na přerušení rozpravy dala poslankyně KSČM Soňa Marková s vysvětlením, že ještě před jednáním výboru dorazila řada návrhů, se kterými se výbor musí seznámit. Návrhy poté na výboru zazněly, mezi nimi i ten, že by bonusy zůstaly, ale lékárny by musely pojišťovnám hlásit, že ho poskytly. Pojišťovny by tak už bonus do limitu nezapočítávaly.

„Nepamatuju si u žádného zákona, který jsme předložili, že by tak dlouho trvalo projednávání. Ministerstvo návrh poslalo 30. července loňského roku a ve druhém čtení je zaparkovaný ve výboru již 120 dní,“ řekl ČTK legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09).

Náměstek se pozastavil nad tím, že někteří poslanci koaliční ODS před hlasováním odešli, aby umožnili opozici přerušení bodu odhlasovat.

Ke sporu o bonusy doplnil, že antimonopolní úřad sice možnost jejich zákazu odmítl, soudy ale v podobném sporu o kompenzaci regulačních poplatků zavrhly postup krajů, které je vracely.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ČTK řekl, že komora zaslala antimonopolnímu úřadu právní rozklad, čtyři měsíce čeká na reakci. „Zatím jsme si u kolegů z ostatních evropských zemí zjistili, že finanční bonusy jsou všude zakázány v souvislosti s výdejem léků na recept,“ řekl. Lékárny mohou poskytovat pouze slevy, ty ministerstvo rušit nechce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?