Zdravotníci: Úhradová vyhláška je katastrofa; Heger na ní trvá

7. 12. 2011 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za katastrofu a ohrožení zdravotní péče v příštím roce označili zdravotníci návrh úhradové vyhlášky, kterou dostali k připomínkám. Lékařská komora vyjádřila s vyhláškou zásadní nesouhlas. Ministr Leoš Heger (TOP 09) tvrdí, že se při návrhu musel řídit ekonomickou realitou. Víc dostanou nemocnice, ostatní prý musejí počkat na rok 2013. Zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 290 miliard korun.


„Dopady úhradové vyhlášky na pacienty by byly nepředstavitelné, budeme žádat po ministrovi zásadní přehodnocení její koncepce,“ řekl ČTK výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) Stanislav Fiala.

Česká lékařská komora vytkla Hegerovi, že nezajistil zdravotnictví odpovídající finanční příjmy pro příští rok, ani kompenzaci růstu DPH, valorizaci plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané. Navrhuje, aby ministerstvo zvýšilo úhrady za péči, a to i za cenu mírného prodloužení splatnosti úhrad od pojišťoven.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že zdravotní pojišťovny nemají na rozdíl od státu možnost deficitního financování. Pokud by ministerstvo nastavilo vyhlášku tak, že by překročila reálné možnosti systému, pojišťovny by mohly přestat za péči platit.

Heger nyní rozhoduje o 226 miliardách, se kterými budou hospodařit pojišťovny v roce 2012. Kolem 40 miliard je spoluúčast pacientů a zbytek dají kraje, města a ostatní resorty.

Ministr navýšil nemocnicím úhrady pro příští rok o dvě až tři procenta oproti srovnávacímu roku 2010. Předběžné propočty nemocnic podle Fialy ukázaly, že lůžková péče získá jen 98 až 100 procent úhrad, ambulance 80 až 87 procent, následná péče 96 procent. „Pro téměř 40 procent pacientů vyžadujících dialýzu by nebyla zajištěna péče,“ varoval Fiala.

„Oproti roku 2005, odečteme-li inflaci, nemocnice nyní dostávají o 52 procent více,“ odmítl kritiku Hegerův náměstek Petr Nosek.

Nemocnice kritizují zavádění platby za diagnózu DRG, dostanou prý méně peněz. „DRG nezavádíme proto, abychom adresně pomohli té či oné nemocnici. Zavádíme ho proto, že se ukáže, kdo jak efektivně hospodaří a konečně bude systém odměňování spravedlivý,“ vysvětlil Nosek.

Návrh úhradové vyhlášky odmítla také Koalice soukromých lékařů, sdružuje organizace ambulantních specialistů, praktiků pro děti i dospělé, soukromých gynekologů a zubařů. Kritizovali ji také organizátoři screeningových programů, méně peněz má jít podle vyhlášky na vyhledávání rakoviny prsu v mamografickém screeningu či na screening rakoviny čípku.

„Navržená úhradová pravidla včetně nepřiměřeně tvrdých regulačních omezení povedou k ohrožení kvality a dostupnosti péče ve všech typech ambulancí a zbytečnému nárůstu počtu hospitalizací,“ uvádí se ve výzvě lékařské koalice. Grémium ambulantní radiologie dokonce tvrdí, že platy nemocničních lékařů porostou na úkor jejich oboru.

Podle lékařů nezohlednil ministr v návrhu inflaci ani růst DPH. Podle Noska, kterému sdružení připomínky posílají, lékaři zapomněli na nárůsty úhrad posledních let a interpretují rok 2010 jako minimum nutné k přežití.

„Nárůst nominálních cen (kumulovaná inflace) od roku 2005 do roku 2011 je zhruba 19 procent. Praktičtí lékaři v roce 2011 na úhradách dostali víc o 72 procent než v roce 2005, ambulantní specialisté zhruba o 64 procent a gynekologové o 270 procent,“ upřesnil Nosek. Připomněl, že dalším příjmem ambulancí byly regulační poplatky od pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?