Zdravotníci žádají peticí zvýšení mezd

11. 8. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ke srovnání mezd zaměstnanců hradeckých krajských zdravotnických zařízení na celostátní průměr v resortu vyzývá petice, kterou organizuje hradecká krajská rada Odborového svazu zdravotnictví. Petice požaduje navýšení finančních toků do nemocnic od zřizovatele a odmítá úspory ve zdravotnických zařízeních na úkor zaměstnanců a pacientů...


Zaměstnanci hradeckých krajských zdravotnických zařízení volají po růstu příjmů na celostátní průměr

„Vyjadřujeme důrazný nesouhlas s přístupem vedení Zdravotnického holdingu, potažmo vedení Královéhradeckého kraje coby jeho zřizovatele, ke kritickému nedostatku zdravotnického personálu, způsobenému nedostatečným finančním ohodnocením zaměstnanců. V současné době je průměrná mzda zdravotníků v Královéhradeckém kraji nejnižší v celé České republice. Rozdíl v průměrné mzdě středního zdravotního personálu činil v prvním pololetí roku 2009 zhruba 5000 korun měsíčně proti příspěvkovým organizacím v kraji a 7000 korun měsíčně proti platu ve Fakultní nemocnici Hradec Králové,“ upozorňují autoři petice.

Nyní dochází k navýšení tarifů v těchto „konkurenčních“ zařízeních a tím se zvýší propad ve mzdách o dalších 1500 korun, tzn. na 6500 Kč měsíčně proti příspěvkovým organizacím a na 8500 korun proti fakultní nemocnici. „To jsou extrémní rozdíly,“ řekl šéf krajských zdravotnických odborů Petr Vaník.

Dodal, že kvůli tomu čelí nemocnice holdingu odlivu zaměstnanců, který se v posledních měsících urychlil. Vzniká tím riziko, že jednotlivé nemocnice nebudou schopny garantovat rozsah, dostupnost a kvalitu péče. „Petici chceme předat kraji před zářijovým zasedáním zastupitelstva,“ řekl Vaník.

Vedení kraje podle slov mluvčího kraje Petra Vinkláře jedná s pojišťovnami o navýšení plateb použitelných na mzdy. V červenci se kraj, holding a odbory dohodly na mzdovém navýšení ve výši zhruba 1500 korun.

„Situace v krajském zdravotnictví je zároveň komplikovaná celkovým ekonomickým stavem, který nemocnice zdědily po předchozím vedení holdingu. Hledáme zhruba 100 miliónů, abychom mohli své nemocnice oddlužit a ekonomicky stabilizovat. Odhadovaná částka potřebná na zvýšení mezd by znamenala dalších 70 miliónů korun ročně, které by musel kraj v rozpočtu nalézt. Nemalé problémy činí samy pojišťovny, které slibované prostředky budou posílat zálohově v dosud nepotvrzené výši. Zároveň není dosud zřejmé, zda se na navyšování platů budou podílet všechny pojišťovny,“ upozornil Vinklář.

Jiří Bednář, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?