Zdravotnické odbory chystají pochod proti reformám

1. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory chystají na 12. července protestní shromáždění doplněné pochodem proti reformám zdravotnictví. Protest podporují obě odborové centrály ČMKOS, Asociace samostatných odborů (ASO) a své zapojení se do akce avizoval i svaz pacientů, rada postižených a další organizace.


Happening organizovaný zdravotnickými odbory začne na Palackého náměstí před budovou ministerstva zdravotnictví v symbolickém čase 12 hodin a 5 minut.

„Akce začne pět minut po dvanácté. Je to totiž už pět minut po dvanácté,“ narážela na fakt schválení první části reformy šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Podle Žitníkové by měla akce humornou formou poukázat na skutečnosti, které humor postrádají.

Na happening má podle předáka ASO Bohumíra Dufka navázat pochod Prahou s názvem „Ulov si svého politika“. Tento termín byl podle Dufka zvolen proto, že poslance je za normálních okolností velmi těžké sehnat v jejich kancelářích Průvod by měl stejně jako při nedávné stávce vyrazit z Palackého náměstí přes Rašínovo nábřeží a Jiráskův most na Malou Stranu ke sněmovně, kde se má právě ten den projednávat další balík zdravotnických norem, které na včerejším zasedání jednomyslně schválila vláda.

Chystané akce podporují i dopravní odbory, které 16. června proti reformám pořádaly celodenní stávku. Tentokrát však odbory dopravu omezovat neplánují a nechystají ani žádné blokády. „Doprava bude fungovat tak, aby se na ten happening mohli lidé z celé ČR dostat,“ řekl včera novinářům šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajblík.

Za služby se platí

Podle Žitníkové chtějí odbory upozornit na dopady chystaných zdravotnických reforem, a to například rozdělení péče na standard či nadstandard. Klíčovou změnu Žitníková spatřuje v technické změně terminologie, kdy se ze zdravotní péče stávají zdravotní služby a za služby se platí.

„Tady je hazard v tom, že si zahráváme s osudy těch nejzranitelnějších. Tak jako si lidé dnes berou hypotéky či půjčky na dovolenou,tak si v budoucnosti budou brát půjčky na to, aby se jim dostalo kvalitní péče,“ zavěštila Žitníková.

Reformní pokusy koalice odbory trvale kritizují a snaží se v tripartitě prosadit své alternativy, ke kterým podle nich vláda vůbec nepřihlíží. Pokud by zdravotnické normy byly přijaty, chce vedení centrály usilovat o podání ústavní stížnosti.

K9: Na mzdách zdravotníků šetřit nebudeme

Vládní krize, kterou vyvolaly svým ultimátem VV, byla včera prozatím zažehnána. Koalice se totiž shodla na dodatku koaliční smlouvy. A co se dohodlo? Do tří let se zvýší spoluúčast pacientů až na 22 procent. U daně z příjmů fyzických osob se odstraní daňová degrese nad stropy sociálního pojištění.

Seznam nadstandardních výkonů, na které si pacienti budou připlácet, má ministerstvo zdravotnictví připravit nejpozději k 1. lednu příštího roku. Od příštího roku se také již mají zdaňovat loterijní firmy. Dojednané body se týkají zdravotnictví, daní, justice, školství i důchodů.

Spoluúčast pacientů se má zvýšit, a to z nynějších 17 procent až na 22 procent v roce 2014. V letech 2012 až 2014 chce vláda ušetřit ve zdravotnictví 5,5 miliardy korun, ale nikoli na mzdách zdravotníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?