Zdravotnické zařízení v pražské Hybernské ulici bojuje o existenci

30. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické zařízení v Hybernské ulici v Praze 1 neplní závazky, které přijal nový vlastník při jeho privatizaci. Zjistila to kontrola, kterou provedli úředníci radnice. V zařízení chybí pět ordinací, které by zde podle věcného břemene měly být...


PRAHA - Do měsíce zmizí i ortopedie, řekl dnes novinářům starosta Vladimír Vihan (ODS). „Dům se celý rekonstruuje, zdravotnictví je sestěhované do jedné části,“ uvedl.

Právní zástupce vlastníka Martin Šenkýř uznává to, že několik ordinací v zařízení chybí. Je to dáno i tím, že lékaři sami odcházejí a vlastník budovy je tam nemůže držet.

Celkově v městské části podle Vihana ordinace neubývají. Přestěhovaly se do jiných zdravotnických zařízení v Praze 1. Potvrzuje to i jeden z lékařů z Hybernské.

„Pacienti musejí chodit jinam,“ řekl. Vlastník chce podle lékaře dům uvolnit. Pro něj by bylo nejlepší, aby se všichni sebrali a šli jinam, postěžoval si. Do jiných zařízení se někteří z lékařů přestěhovali údajně víceméně pod nátlakem.

„Někteří setrvají do konce,“ uvedl lékař. Věcné břemeno skončí začátkem roku 2005.

„Nedocházelo k žádnému nátlaku,“ oponoval Šenkýř. Podle něj se uskutečnila schůzka, na níž byli lékaři seznámeni s plány na opravu domu. Vlastník jim prý nabídl dřívější ukončení nájemních smluv, pokud se podaří vyřešit privatizační závazek.

Někteří lékaři s ukončením smluv souhlasili a vlastník jim poskytl odstupné nebo zajistil jiné prostory, dodal. Radnice se kvůli nedodržování podmínek privatizace obrátí podle Vihana na ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo může požádat Fond národního majetku o uložení sankce. Problémy s dodržováním věcných břemen ve zdravotnických zařízeních v Praze 1 se vyskytly i v minulosti.

Před dvěma lety udělil fond pokutu poliklinice v Revoluční ulici. Kontrola zjistila, že tam chybělo 12 ordinací. V zařízení v Hybernské tehdy nebyl rentgen.

Právo, 30.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?