Zdravotnictví a změny v roce 2012

2. 1. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
S Novým rokem přichází do českého zdravotnictví řada změn, které se dotknou nejen pacientů, ale i zdravotníků.


Od 1. ledna se pacientům otevřela možnost volby lepší péče za příplatek. Do nadstandardu patří zatím 18 položek - některá očkování, lehčí sádry a oční čočky. V lékárně lidé začnou platit 30 korun za celý recept, ne za každou položku na předpisu jako dosud.

Lékaři musí pacientům nejdřív nabídnout standardní, tedy plně hrazenou péči. Budou-li lidé chtít, mohou si vybrat lepší očkování proti chřipce, tetanu, tuberkulóze, vzteklině, pneumokokům a rakovině děložního čípku. Za ně si pak připlatí. Doplatí ale jen rozdíl mezi konečnou cenou a částkou, kterou dávají pojišťovny. Dosud museli podle mluvčího ministerstva zdravotnictví uhradit celý obnos.

Letošní novinkou je bezplatné očkování třinácti a čtrnáctiletých dívek proti rakovině děložního čípku. Uhradí ho zdravotní pojišťovny. Doplatí se jen v případě nadstandardu, tedy pokud se vybere dražší vakcína. Stejné je to i u očkování dětí proti pneumokokovým nákazám. Mezi 18 vybraných nadstandardů patří i lehčí sádry a dlahy. V seznamu jsou také nitrooční a měkké čočky.

Za příplatek se nechat ošetřit určitým lékařem (např. primářem, přednostou) , dostat lepší kyčelní kloub či jít na robotickou operaci možné není. Zařazení dalších položek na seznam nadstandardních zákroků a zdravotnických prostředků ministerstvo chystá. Od 1. ledna se také v lékárnách mění poplatek při vyzvednutí léků na předpis. Dosud lidé hradili 30 korun za každou položku na receptu, teď vydají 30 korun za celý recept.

Platy zdravotníků

Od 1. ledna by se také měly zvednout platy zdravotníkům, a to o 6,25 procenta. Jestli na to nemocnice budou mít a výdělky porostou, se ukáže až při první letošní výplatě v únoru. Odbory poté zváží další kroky – protesty nevylučují.

Podle memoranda, které s odbory pod tlakem protestní akce doktorů „Děkujeme, odcházíme“ loni na jaře podepsal ministr Leoš Heger (TOP 09), měl příjem růst o deset procent. Ministr ale před nedávnem uvedl, že zdravotnictví není na takové přidávání v dobré ekonomické kondici. Nabídl zvýšení o 6,25 procenta, od pololetí pak případně o dalších 3,75 procenta. Odboráři to považují za porušení slibů a zvažují případné protesty – rozhodnou se až podle výplatních pásek za leden.

Změny v postgraduálním vzdělávání lékařů

Od Nového roku se mění také systém dalšího vzdělávání lékařů. Dosavadní centralizované specializační vzdělávání lékařů k atestaci přechází z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) na sedm lékařských fakult, tedy na specializovaná univerzitní pracoviště. Změna podle ministerstva zdravotnictví odpovídá světovým trendům. Bez atestace nemůže lékař samostatně léčit.

Lékařské fakulty budou zajišťovat vzdělávání a zkoušky v 39 medicínských oborech. IPVZ bude spolu s ministerstvem nadále zajišťovat specializační vzdělávání v oborech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost, vzdělávání farmaceutů, certifikované kurzy a zápočet odborné praxe absolvované v zahraničí a v rámci doktorského programu

Pokračuje systém akreditačních míst, kdy stát přispívá lékařům na specializační vzdělávání celkem půl miliardy ročně. V roce 2012 to bude už čtvrtý cyklus dotací. Loni bylo pro nelékařské obory vypsáno 981 rezidenčních míst a pro lékařské obory 150 míst pro obor všeobecné praktické lékařství a 30 míst pro praktické lékařství pro děti a dorost.

Od 1. srpna 2011 se pro lékaře, zubaře a farmaceuty nařízením vlády zlevnily zkoušky - za atestační zkoušku nyní platí místo 3500 jen 500 korun. Méně zaplatí i za zkoušky na závěr certifikovaných kurzů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?