Zdravotnictví chystá nové léčebné programy

16. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Letos se ministerstvo soustředilo na řešení onkologických chorob, kde je největší dluh v limitech peněz na řešení rakoviny konečníku a tlustého střeva. Rozpočet resortu...


BRNO - Ministerstvo zdravotnictví ČR nachystá do pololetí finanční rozpočet resortu na rok 2003. Obsáhne další program, tentokrát k totálním náhradám kloubů kolen a kyčlí. Uvedl to v Brně ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer. Vysvětlil, že dosud se jeho ministerstvo soustřeďovalo na finanční řešení operací kardiovaskulárních chorob. Nejdražší zákroky na koronárních tepnách už hradí od l. ledna 2002 zdravotní pojišťovny mimo finanční paušální příděl nemocnicím, tedy veškeré uplatněné úkony při operaci. Tato specializovaná pracoviště letos již nebudou mít finanční problémy v dodržování limitních rozpočtů. Letos se ministerstvo soustředilo na řešení onkologických chorob, kde je největší dluh v limitech peněz na řešení rakoviny konečníku a tlustého střeva. Rozpočet resortu obsáhl program, který počítá se 120 milióny korun, za které dostanou zdravotnická zařízení v ČR další přístroje (každý stojí 1,5 miliónu) na vyšetření a léčení začínající rakoviny konečníku a tlustého střeva. Tento nový program je tříletý a celkem na něj ministerstvo vyčleňuje 300 miliónů korun. Záměrem ministerstva je zavést pravidelná vyšetření každého člověka jednou za pět až deset let (např. v jeho 50, 60, 70 či 80 letech věku) na možnost zjištění příznaků této choroby. Tyto prohlídky by pravděpodobnost, že dostane rakovinu konečníku nebo tlustého střeva, zmenšily téměř na úplné minimum. Pokud jde o totální náhrady kloubů kyčlí a kolen, pokračoval ministr zdravotnictví B. Fišer, ČR nezaostává za Evropou. Avšak u nás jsou zatím delší čekací lhůty na provedení náhrady kloubů. Zdůvodněny jsou zčásti medicínsky - tedy dostane-li pacient endoprotézu v co nejvyšším věku, je větší pravděpodobnost, že se mu umělé koleno nebo umělá kyčel opotřebuje za delší dobu a vydrží mu po celý zbytek života bez potřeby nahrazovat protézu novou. Čekací doby na endoprotézu jsou též z důvodů zdravotních, finančních i organizačních. Ty chce ministerstvo do dvou let zcela odstranit. Připravuje pravidla, podle kterých čekací lhůty - mimo medicínského důvodu - k roku 2005 zcela zmizí.

Ministr dále konkretizoval: V roce 1999 se v ČR uskutečnilo 16 165 výměn kolen a kyčlí, předloni už 18 260 těchto operačních výkonů (loňská čísla nejsou k dispozici). Čekací doby jsou většinou šest až 18 měsíců. V letech 2003 a 2004 chce ministerstvo čekání odstranit. „Je to další krok k tomu, aby kvalitní medicína byla poskytována všem lidem bez rozdílu,“ zdůraznil ministr B. Fišer a pokračoval: „Levicové politické strany prosazují větší platební solidaritu v úhradách lékařských úkonů. Pravicové strany naopak chtějí, aby si pacient přispíval sám ze svého. A to i na vybavení ordinace, za zaregistrování pacienta, za úkony, které nehradí pojišťovna, avšak pacient s jejich uplatněním souhlasí, ačkoliv nejsou nutné. Pojišťovna se snaží, aby lékaři postupovali racionálně a odmítá některé úkony zaplatit, pokud se domnívá, že racionální nejsou. Pacientovi tím hrozí možnost, že lékař mu nabídne úkon či postup, který pojišťovna neproplácí, ale považuje jej za vhodné provést. Pokud mu pacient podepíše souhlas s lékařským úkonem, který pojišťovna považuje za neracionální, lékař jeho výkon naúčtuje samotnému pacientovi,“ uzavřel.

vž, Haló noviny, 16.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?