Zdravotnictví dostane celkem sedm miliard. Bez reformy

13. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozdělení 3,5 miliardy krajům schválila včera vláda. Konsolidační agentura pak dále převezme pohledávky zdravotních pojišťoven za tři miliardy. Tytp mimořádné dotace nemocnicím a pojišťovnám však zůstanou letos jediným reformním krokem vlády ve zdravotnictví...


Rozdělení 3,5 miliardy krajům schválila včera vláda. „Dalším krokem bude materiál, jak Konsolidační agentura převezme pohledávky zdravotních pojišťoven za tři miliardy,“ vysvětlil ministr financí Bohuslav Sobotka.

Už dříve stát uhradil pojišťovnám půl miliardy za dluhy podniku České dráhy. Víc už vláda letos nestihne.

„Velmi nás znepokojuje, že nedospěli k ničemu jinému,“ říká předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek. Také proto jeho svaz už v úterý vyhlásil stávkovou pohotovost.

„Situaci v resortu ale nepovažujeme za vyřešenou,“ tvrdí ministr financí. Na dalších návrzích bude pracovat komise koaličních expertů. Doporučení na reformu zdravotnického systému by měla dokončit během ledna.

Sobotka potvrdil, že se vláda nechce zabývat tím, jak bude zdravotnictví financováno v příštím roce - i když expertní komise předložila návrh, jak zajistit, aby se opět nezačalo propadat do dluhů. „To je v kompetenci ministryně zdravotnictví,“ vysvětluje Sobotka.

Komise doporučila tři hlavní kroky. Především by měla být připravena úhradová vyhláška, podle níž by pojišťovny platily nemocnicím a ambulancím. Pojišťovny podle komise v roce 2004 rozdělí přes 140 miliard. Měly by podle expertů proti letošku zvýšit platby ambulancím zhruba o dvě procenta, o stejný podíl by měly zvýšit i příspěvek nemocnicím.

Na rozdíl od dosavadní praxe by ale nemocnice nemusely zvyšovat proti letošku také počet výkonů. Stejnou částku dostanou, i když se počet výkonů sníží o desetinu. Podle senátorky Zuzany Roithové (KDU-ČSL) tím nemocnice ušetří, protože nebudou nuceny „vyrábět výkony“.

Změnu by uvítal Lékařský odborový klub i Česká lékařská komora. Podle viceprezidentky komory Heleny Fouskové to je nesystémové řešení. „Měl by se změnit sazebník výkonů, aby byly nemocnice placeny za to, co skutečně udělají,“ říká Fousková.

Podle doporučené vyhlášky by dvacetinu úhrad dostávaly nemocnice podle systému DRG (vyléčených diagnóz). S tím lékaři nesouhlasí. Obávají se totiž, že nemocnice v krizi nezvládnou další agendu. Změnu by ale uvítaly zdravotní pojišťovny, které by tím získaly přehled o kvalitě péče v jednotlivých zařízeních.

„Přepisujeme vyhlášku podle doporučení komise,“ tvrdí tiskový mluvčí ministryně zdravotnictví Mario Böhme. Bude ale hotova až koncem roku. Doporučení komise ale není pro ministerské úředníky závazné.

Stejně nezávazná jsou i další doporučení komise. V příštím roce by se podle expertů neměly zdražovat léky. Definitivně o tom ale rozhodne léková komise složená ze zástupců ministerstev zdravotnictví a financí.

Komise se shodla i na tom, že by se mělo přerozdělovat pojistné podle věku pojištěnců. Většinu důchodců, kteří nejméně platí a přitom mají nejdražší péči, totiž má Všeobecná zdravotní pojišťovna. S takovým záměrem ale nesouhlasí ostatní pojišťovny.

„Ten návrh nevychází z korektních čísel, jediným smyslem přesunout peníze do VZP,“ tvrdí generální ředitel pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera.

Není jisté, jestli vládě vyjde oddlužení krajů.

Už ve středu odmítl podepsat vládní podmínku, že po státu nebude chtít další peníze, středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Včera upozornil předseda ODS Mirek Topolánek, že nejistý je podpis dalších hejtmanů jeho strany. Hejtmanům by prý hrozila trestněprávní odpovědnost, kdyby se vzdali možnosti vymáhat peníze, které jim patří.

Petr Holub, Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 13.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?