Zdravotnictví má řídit Václav Larva z ČSSD

1. 12. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští politici se chtějí dohodnout na definitivní podobě rekonstruované karlovarské krajské rady do konce týdne . Novým karlovarským krajským radním pro zdravotnictví se má stát karlovarský praktický lékař a krajský zastupitel za soc. dem. Václav Larva.


Nahradit má ve funkci Bereniku Podzemskou, která odešla společně s kolegy z hnutí Doktoři za uzdravení společnosti do opozice. Vyplynulo to z pondělního koaličního jednání ČSSD a KSČM na Krajském úřadě v Karlových Varech.

„Na Václavu Larvovi jsme se shodli, že je to odborník, proti jehož zvolení ani jedna koaliční strana nic nemá. Skutečně je to aktuální jméno, o kterém se v souvislosti s obsazením místa radního pro zdravotnictví jedná,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).
„Lhal bych, kdybych řekl, že o přijetí funkce neuvažuji,“ potvrdil Právu Larva, který může být zvolen krajským radním už příští týden ve čtvrtek 10. prosince na jednání karlovarského krajského zastupitelstva. „Pokud se stanu radním pro zdravotnictví, považoval bych za nejdůležitější uklidnit rozpory a nejistotu uvnitř Karlovarské krajské nemocnice,“ uvedl Larva. „Byl bych rád, kdyby nemocnice pracovaly v klidu,“ dodal.

Ze shody na krajském radním pro zdravotnictví ve prospěch kandidáta soc. dem. vyplývá, že post radního pro školství by měla obsadit KSČM.
Jenže té se do školství příliš nechce, protože očekává kritiku, že by právě komunisté měli řídit školství v kraji.

Proto už minulý týden přišli s návrhem rekonstruovat krajskou radu ve větším rozsahu, přičemž si dělali zálusk na místo náměstka pro sociální věci.
„ČSSD nechce na výměnu náměstka pro sociální věci Miloslava Čermáka slyšet,“ uvedl Borka, který mezi kandidáty své strany na místa ve vedení kraje jmenoval krajského stranického šéfa Václava Černého, učitele a bývalého starostu Rotavy Jiřího Holana nebo podnikového právníka z Trstěnic Václava Sloupa.
Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) není zcela jasno v případě žádného adepta na uvolněná místa radních, protože o všem musí nejdříve jednat jednotlivé politické kluby obou stran.
„Doplňovat se budou jen ta dvě uvolněná místa radních, žádné další změny nebudou. Může to ale být tak trošičku překvapení,“ ujišťoval v pondělí po koaličním jednání Novotný, podle kterého definitivně jasno o jménech má být až v pátek 4. prosince.

„Na druhou stranu ten vývoj může být nakonec překvapením,“ dodal Novotný bez vysvětlení. Podle Borky je ve hře totiž také varianta, podle které by krajský radní pro školství Vratislav Emler (Doktoři) ve funkci zůstal.
„Nevěříme ale příliš tomu, že by to přijal,“ uvedl. Emlerovo stanovisko se Právu nepodařilo získat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?