Zdravotnictví navrhlo soudu Schwarze za rozhodce v kauze Diag Human

14. 5. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví (MZ) ve čtvrtek oznámilo, že navrhlo Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jmenovat rozhodcem v miliardové arbitráži státu s firmou Diag Human ekonoma Jiřího Schwarze.


„Ministerstvo zdravotnictví navrhlo soudu, aby jmenoval třetím rozhodcem Jiřího Schwarze, neboť vzdáním se funkce rozhodce ze strany pana Damiana Della Ca přestal být rozhodčí senát kompletní a jmenování Švýcara Maxe Baumanna je neúčinné,“ uvedlo MZ.

Tvrdí, že Diag Human své právo jmenovat arbitra podle rozhodčí smlouvy už vyčerpal jmenováním Della Ca.
Pokud by soud ministerstvu vyhověl, v tříčlenném senátu by zasedli pouze rozhodci navržení státem.
Navíc v minulosti stejný obvodní soud podobně jmenoval i předsedu senátu - šéfa Hospodářské komory Petra Kužela (ODS).

Třetím arbitrem je bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl, kterého do sporu nominoval stát. Diag Human tyto dva rozhodce podezírá z podjatosti ve prospěch státu, MZ tato obvinění odmítá.

Prezident Liberálního institutu a člen ekonomické skupiny odborníků ODS Schwarz je podle MZ osobou apolitickou a má předpoklady pro nezávislé a nestranné rozhodování.

„Ministerstvo samozřejmě nemá právo jmenovat rozhodce za žalující stranu, a pravomoc k tomu nemá ani soud. Právo procesní strany jmenovat jednoho rozhodce tříčlenného senátu se nevyčerpává,“ reagoval právník Diag Human Jan Kalvoda.

Návrh ministerstva se podle něj nemůže opřít o rozhodčí smlouvu ani o zákon o rozhodčím řízení, jeho přijetí soudem by navíc prý odporovalo mezinárodním právním závazkům České republiky.

Kalvoda řekl, že v arbitráži už v minulosti rezignoval rozhodce jmenovaný Českem, kterého pak ČR sama nahradila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?