Zdravotnictví podle ODS: bonusy za prevenci i vytvoření standardů

11. 5. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanská demokratická strana nabízí svým voličům v oblasti zdravotnictví jasný program: vedle hledání úspor v lékové politice a preventivních programech je to i vytovření prostoru pro dobrovolné komerční připojištění nebo stanovení standardů zdravotnické péče.


Jedním z pilířů programu ODS je prevence, strana chce motivovat lidi k tomu, aby preventivní lékařské prohlídky skutečně navštěvovali.

„Chceme pozitivně ekonomicky motivovat pojištěnce prostřednictvím bonusů při účasti na těchto programech. Prevence je efektivní, zachraňuje životy a současně šetří peníze,“ uvedl na předvolební tiskové konferenci náměstek ministryně zdravotnictví a kandidát ODS Marek Šnajdr.

V praxi to podle něj znamená, že by mohli lidé za návštěvu lékaře dostat i peníze.

Odstraníme chaos v poplatcích

Systém poplatků ve zdravotnictví chce ODS zachovat v nynější podobě. Jejich zrušení by podle strany způsobilo velké finanční problémy. Bylo by prý navíc asociální, protože bez poplatků by nebylo z čeho financovat ochranné limity pro chronicky nemocné.

„Ochranný limit je patentem ODS a jeho vznik byl veden především starostí o lidi, kteří jsou vážně nemocní nebo kteří například ze sociálních důvodů se nemohli za vlád ČSSD dostat k náročné péči. Tak například tříletý těžce postižený chlapec s mnohočetnými vrozenými vadami. Rodiče by za poplatky zaplatili 33 373 Kč, pojišťovna jim díky ochranným limitům vrátila 30 873 Kč,“ uvedl dále na konferenci bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Podle ODS nejnovější čísla ukazují, že ochranný strop pro platby ve zdravotnictví překročilo loni téměř 300.000 lidí, převážně důchodců a pacientů s kombinovanými onemocněními. Zdravotní pojišťovny jim vyplatily asi 260 milionů korun.

Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra zdravotní pojišťovny vybírají letos méně, než si naplánovaly. Zrušení poplatků by podle něj v této situaci vedlo ke kolapsu financování zdravotnictví.

Počítáme s vymezením standardu

Občanští demokraté ve svých volebních plánech podobně jako ostatní strany počítají s vymezením standardu lékařské péče. Podle nich by měl být bez finanční spoluúčasti pacientů. Lidem, kteří si za lepší péči chtějí připlatit, hodlá ODS umožnit využít nadstandardu, tedy výběru kvalitnější služby nad rámec základní varianty.

Zájem o nadstandard by podle ODS mohlo mít 20 až 25 procent Čechů. Na rozdíl od TOP 09 se ale občanští demokraté brání zavedení spoluúčasti u některých lékařských úkonů. Tvrdí, že u některých diagnóz by pak mohla být ekonomická situace pacienta bariérou pro přístup k péči.

Posílení kontroly

Občanští demokraté, stejně jako další strany, chtějí posílit kontrolu státu nad penězi ve veřejném zdravotním pojištění, nad zdravotními pojišťovnami a kvalitou poskytovaných služeb. Vedle toho chtějí také prosadit nepodkročitelné čekací doby na operace a garanci dostupnosti zdravotních služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?