Zdravotnictví redukcí neušetří, kraje ano

1. 7. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Jaroslavy Kunové by se restrukturalizace měla dotknout hlavně malých poloprázdných nemocnic.


Ve fakultních nemocnicích startuje redukce akutních lůžek. Je podle vás nezbytná?

Akutních lůžek je nadbytek. Existují nemocnice a oddělení, které nejsou dostatečně vytížené.Azdravotní pojišťovna neplatí za čekání na práci, ale za výkony. Když lékaři stráví ve službě 24 hodin a nemají žádného pacienta, nemocnice je stejně musí zaplatit. To by mělo řešit vedení nemocnice nebo kraj, který ji jinak musí dotovat v řádu stovek milionů korun z daní obyvatel.Vmalých zařízeních je proto třeba sdružovat obory či transformovat lůžka ve větším měřítku.

Liší se tedy náklady na lůžko ve velké a malé nemocnici?

Ve velkých nemocnicích jsou případy těžší, a tedy dražší.Vonkologických centrech stojí roční léčba pacienta i milion korun. To je něco jiného než zánět slepého střeva.
Je lež, že jsou malé nemocnice placeny hůře. Mají nižší výkonnost a lehké diagnózy, takže pak dostávají od pojišťoven méně. Byla jsem pět let ředitelkou nemocnice ve Stodě a tam se přes noc operovalo výjimečně. Ve fakultní nemocnici v Plzni je to pravidlem a ambulance přes den jsou přeplněné.

Povedou tato opatření k úsporám ve zdravotnictví?

Ať už se jedná o velké či malé nemocnice, pojišťovny nic neušetří. Garantovaly totiž, že objem finančních prostředků bude zachován.
V současném systému se tedy snižováním počtu lůžek nic neušetří, ale klesnou ztráty při provozu nemocnic, a tak i potřeba dotací.

Podle čeho by se měly volit nemocnice, kterých se restrukturalizace dotkne nejvíce?

Určitě by se mělo přihlédnout k zájmu pacientů o nemocnici. Nutit kvůli restrukturalizaci lidi, aby chodili do zařízení, k němuž nemají důvěru, není nejlepší řešení.
V naší nemocnici se soustřeďuje 80 procent péče Plzeňského kraje a sto procent specializované a superspecializované péče Plzeňského i Karlovarského kraje. Za vybudováním důvěry jsou léta práce. Začínat redukci u nejvytíženějších zařízení je tedy přinejmenším podivné.

Kolik lůžek tedy ubude u vás?

Asi šedesát na kožním, očním a infekčním oddělení. Už jsme ale 237 lůžek transformovali dříve. Kromě těch šedesáti by bylo v našich silách zredukovat ještě 30 či 40 lůžek, ale přijde nám to jako nesmysl, když kraj o svých nemocnicích řekne, že nic snižovat nebude a raději je bude dotovat. Proč by měla vytížená nemocnice snižovat lůžka a v krajských nemocnicích, které zejí prázdnotou, se nic nesníží?

Takže by zařízení měla vzájemně spolupracovat, aby byla péče vyvážená?

Měla by se udělat koncepce nemocnic v celém kraji bez ohledu na zřizovatele. Ale analýzy si už dávno mělo pro lepší prosperitu udělat vedení nemocnic, ne že jim to až teď nařizuje ministerstvo a pojišťovny. A některá zařízení, kromě nás například Fakultní nemocnice Ostrava, již restrukturalizaci provedly. Nejde je tedy všem zadat paušálně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?