Zdravotnictví se bát nemusí

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka napsal svým spolustraníkům dopis, který nepříliš překvapivě unikl do médií. Oznámil v něm, že ve vládě se bude střídat, nikoli už, koho se to dotkne.




Premiér je sice tajemný jako hrad v Karpatech, ale politické kuloáry nemlčí a ve vzduchu už mnoho dní visí tři jména. Vedle ministryně práce a ministra pro lidská práva je mezi nimi i jméno ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Jakkoli naposledy americké prezidentské volby ukázaly, jakou cenu mají prognózy nejrůznějších znalců a insiderů, stojí za to si položit dvě otázky. Kdyby Němeček skutečně skončil, co to bude znamenat pro české zdravotnictví? A co pro politiku?

Na první otázku je odpověď celkem jednoduchá. S Němečkovým odchodem by se české zdravotnictví s největší pravděpodobností nezhroutilo. Ačkoli se současný šéf resortu z hlediska životnosti ve funkci řadí nad průměr, fungování systému za jeho působení žádných velkých změn nedoznalo. Ti, kteří za jedinou bolest českého zdravotnictví považují nízké platy v nemocnicích, by asi na Němečka nevzpomínali úplně ve zlém, protože do nemocnic nasypal z eráru několik lopat peněz.

Stejně tak mu lze přičíst k dobru zveřejňování smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními a také fundované obsazení čela Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který začíná vypadat jako zajímavá instituce a díky němuž se možná dočkáme systému úhrad na základě DRG, který by třeba mohl fungovat. Možná. Někdy.

Hlavně nikoho nenaštvat

To je ovšem v podstatě všechno. Ve všech ostatních aktivitách se Němeček řídil heslem „nikoho nenaštvat“. V důsledku toho naštval skoro všechny a neprosadil skoro nic. Nový systém vzdělávání lékařů, v němž Němeček vyšel vstříc snad všem, se nakonec nelíbí ani mladým lékařům, ani zkušeným lékařům, ani akademikům. Lékařská komora zpočátku zavětřila u ministra vstřícnost, a tak vyšroubovala své požadavky do takové výše, že už jim nemohl vyhovět ani Němeček. Proto se ani u profesní komory netěší kdovíjaké oblibě. Stručně řečeno, zdravotnictví by Němečka neoplakávalo, a pokud by se Sobotka rozhodoval výhradně podle výkonnosti a koncepčního přístupu k resortu, Damoklův meč by nad tímto ministrem patrně nevisel. Už by padal.

Němečkovo odvolání – Babišovo vítězství

Jenže výkonnost není v politice jediné kritérium. Pro Němečkovo setrvání hovoří jeden důležitý fakt, a totiž že jej ani za mák nemá rád ministr financí Andrej Babiš. A ten je zase pro Sobotku s jedněmi volbami prohranými a druhými za rohem stále více soupeřem spíše než koaličním partnerem. Němečkovo odvolání nebude problém vykládat jako Babišovo vítězství a ministr financí to nepochybně rád udělá. Sobotka není žádné politické ořezávátko a ví o tom, takže pokud Němečka skutečně odvolá, bude k tomu mít důvod tak silný, že převáží nad nepříjemností triumfu, který si Babiš nepochybně vychutná. Takovým důvodem mohou být obavy, aby na Němečka před volbami neprasklo něco hodně vážného, ale také politický obchod, osobní spory nebo potřeba zmírnit nějaká vnitřní pnutí ve straně. To už jsou ale čiré spekulace. Setrvejme na tom, že zdravotnictví se výměny ministra bát nemusí.

O autorovi| (autor je komentátorem deníku E15)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?