Zdravotníkům pět miliard

29. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na zvýšení platů a na zavedení nového systému odměňování podle 16třídní tarifní tabulky dostanou zdravotníci pět miliard korun. Tyto peníze se nezískají ze státního rozpočtu, ale ze zdravotního pojištění...


ze kterého je zdravotnictví převážně financováno.

Dohodli se na tom ve středu šéfové Odborového svazu zdravotnictví Jiří Schlanger a Lékařského odborového klubu Milan Kubek s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou a ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem.

„Děláme vše pro to, aby peníze na odměňování byly. A jsem ráda, že odbory se spokojily s poloviční částkou, než jsme navrhovali,“ řekla po jednání Součková.

Ministryně totiž původně odhadovala, že náklady na zavedení 16 třídní tabulky ve zdravotnictví dosáhnou deseti miliard korun.

Potřebné peníze se získají například tím, že se osobám samostatně výdělečně činným zvýší odvod na zdravotní pojištění a tím, že stát bude platit vyšší pojistné za děti, důchodce a nezaměstnané.

„Na tom jsme se shodli. Jen máme různé názory, o kolik by to mělo růst,“ řekl Kubek. Další finance se podle Součkové získají úsporami v systému - sníží se provozní náklady pojišťoven, sníží se plnění jejich rezervního fondu.

Součástí dohody je i to, že ve zdravotnictví nebude plošně zavedeno odměňování podle zákona č. 1, tedy podle zákona o mzdě, který platí v soukromém (podnikatelském) sektoru.

Hana Kadečková, Právo, 29.05.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?