Zdravotníky rozdělují platy

3. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Značně nejednotní jsou zdravotníci, co se týče požadavků na zvyšování mezd. Zatímco Lékařský odborový klub hrozí stávkou, pokud vláda ČSSD nesplní své minulé sliby, Odborový svaz...


Hrozba stávky se týdny vznáší nad českým zdravotnictvím. Zažehnat ji může už dnešní schůzka lékařských odborů s ministrem zdravotnictví.

PRAHA - Značně nejednotní jsou zdravotníci, co se týče požadavků na zvyšování mezd. Zatímco Lékařský odborový klub hrozí stávkou, pokud vláda ČSSD nesplní své minulé sliby, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče zastupující spíše nižší zdravotnický personál a nezdravotnické zaměstnance nemocnic se od jeho postupu distancuje a spokojuje se s plošným zvýšením mezd v rozpočtové sféře.

„S takovým přístupem my ale nesouhlasíme, lidi by se měli konečně hodnotit podle toho, co dělají, a ne podle toho, že mají stejně velký žaludek,“ řekl šéf Lékařského odborového klubu Milan Kubek, který chce, aby lékaři brali více než dosud, ale i více než většina zaměstnanců.

LOK předstupuje před ministra se třemi hlavními požadavky - chce, aby lékaři brali ne o deset, ale o 20 procent více než ostatní zaměstnanci rozpočtové sféry.

Právě to navíc vláda ČSSD přislíbila ve svém programovém prohlášení. LOK dále chce, aby se výrazně zvýšil rizikový příplatek a pak také žádá plošné zvýšení mezd. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer přitom požadavky lékařů podporuje, záleží však také na rozhodnuti vlády.

O tom, zda stávka proběhne a jakou bude mít podobu, by měla v polovině ledna rozhodnout celostátní porada Lékařského odborového klubu. „Mluvit o podobě případné stávky je proto zatím předčasné, měl bych navíc o platech zdravotníků jednat ještě příští týden s místopředsedou vlády Špidlou,“ uvedl odborář Kubek, jehož postoj podporuje i komora.

V případě stávky lékaři například mohou ošetřovat pouze akutní případy a odkládat dlouho dopředu naplánované operace.

Loni lékaři brali téměř dvojnásobek průměrné mzdy v zemi, v EU to ale bývá dvaapůlaž pětinásobek.

Radka Wallerová, Večerník Praha, 3.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?