Zdravotním stavem se kraj Vysočina pochlubit nemůže

17. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli se kraj Vysočina pyšní tím, že je jednou z nejčistších oblastí v České republice, vliv životního prostředí není tím nejzásadnějším faktorem pro zdraví člověka. Daleko vyšší procento vlivu, až 50 procent, představuje životní styl...


Ačkoli se kraj Vysočina pyšní tím, že je jednou z nejčistších oblastí v České republice, vliv životního prostředí není tím nejzásadnějším faktorem pro zdraví člověka. Uvedl to ředitel Zdravotního ústavu v Jihlavě.

Materiál „Jak jsme na tom se zdravím v kraji Vysočina“ zpracoval ZÚ ve druhém pololetí minulého roku. Jedná se o analýzu nejdůležitějších a nejvýznamnějších ukazatelů zdravotního stavu obyvatel v kraji a jeho jednotlivých okresech.

Rozhoduje životní styl

S publikací, která by se měla na počátku března dostat k dispozici řadě institucí včetně těch samosprávně politických, úzce souvisí i další významná činnost ZÚ: systém monitorování zdravotního stavu obyvatel ve vztahu k životnímu prostředí.

V této oblasti je výsledek práce ZÚ nepoměrně veselejší. Jihlava je podle oborového specialisty Jiřího Kose téměř ve všech ukazatelích v nejlepší, první čtvrtině hodnocených míst.

„Je nutné zdůraznit, že odborníci všeobecně považují životní prostředí pouze za jeden z rizikových faktorů v dopadu na zdraví člověka. Jeho podíl v celkovém hodnocení představuje 15 až 20 procent.

Daleko vyšší procento vlivu, až 50 procent, představuje životní styl, což ovšem statistiky nezachycují stejně jako další významný faktor - genetickou výbavu,“ upozornil na obecnost údajů ředitel ZÚ Jihlava Stanislav Wasserbauer. Dalším z významných faktorů je i zdravotní péče.

Obyvatelé jsou delší čas v nemocnici

Analýza praví, že například muži na Vysočině žijí v průměru o 0,8 roku déle, než je český průměr, ženy žijí déle o půl roku nad průměr. Průměrný věk života muže je tak v kraji téměř 73 let, u žen 79 let.

K zamyšlení může sloužit, proč nejvyššího věku dosahují muži na Žďársku, zatímco Jihlavsko v tomto smyslu mužům nepřeje. Zato ženy se právě na bývalém okrese Jihlava dožívají nejvíce let.

Novorozenecká a kojenecká úmrtnost v posledním desetiletí trvale klesá, Vysočina si ale mezi kraji nevede nejlépe - ze 14 regionů v ČR je na 12. místě. Mezi okresy kraje je na tom nejlépe Havlíčkobrodsko, nejhůře Jihlavsko a Pelhřimovsko.

Podobně nelichotivé místo si kraj Vysočina vysloužil počtem úmrtí žen na kardiovaskulární onemocnění - je až 13. V ukazateli úmrtnosti na nádorová onemocnění je Vysočina pod republikovým průměrem, nejméně příznivá čísla vykazuje Třebíčsko.

Obyvatelé Vysočiny také zůstávají ležet déle v nemocnici, než je v českých zemích zvykem: kraj má druhou nejvyšší hospitalizovatelnost a trvalý nárůst je patrný na Žďársku a na Jihlavsku - na rozdíl od Havlíčkobrodska.

Pracovních neschopností má Vysočina rovněž mírně nadprůměrný počet, ale rozdíly už nejsou významné.

V průměrné délce doby pracovní neschopnosti vede Žďársko, opakem je okres Jihlava. Ve statistice nádorových onemocnění zaznamenala vysočinská analýza potěšující stagnaci v posledních třech letech, z hlediska 20leté periody však není důvod k přehnanému optimismu.

Například u zhoubných nádorů konečníku se muži z Havlíčkobrodska ocitli v roce 2000 na pátém místě mezi okresy ČR, ženy z Pelhřimovska se dostaly s novotvary tlustého střeva ještě o stupínek výš. Nejvyšší počet diabetiků dlouhodobě vykazuje okres Žďár nad Sázavou.

Mezi chorobami z povolání vévodí na Vysočině kožní nemoci a úrazy. Nejvíce prokázaných nemocí z povolání bylo na Havlíčkobrodsku, nejméně na Pelhřimovsku.

Jana Pechová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?