Ze žatecké nemocnice zatím lékaři neodcházejí

6. 12. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani jeden lékař z žatecké nemocnice zatím nepodal výpověď a nechystá se vyslyšet výzvu Děkujeme, odcházíme. Odchodem do zahraničí přitom ke konci roku v celé republice hrozí přes čtyři tisíce lékařů.


Pokud téměř 4200 lékařů opravdu splní svou hrozbu, podá v nemocnicích po celé republice výpovědi a odejde do zahraničí, hrozí vážné problémy v celém zdravotnickém systému. Pacienti v okrese Louny ale zatím mohou být v klidu, ze žatecké nemocnice se nikdo odcházet nechystá.

„Zatím nemáme ani jednu výpověď, nikdo na výzvu Děkujeme, odcházíme nereagoval. Mluvil jsem i se všemi primáři a žádný lékař neavizoval, že by chtěl ze žatecké nemocnice odejít,“ řekl na dotaz Deníku Čestmír Novák, ředitel Nemocnice Žatec.

Lékaři po celé republice se bouří zejména kvůli mnoha přesčasovým hodinám, trápí je také nízké nástupní platy lékařů, které se řídí podle tabulek. A právě tento problém žatecká nemocnice nemá, nebo alespoň ne v takové míře, jako ve velkých centrech. V Žatci mají lékaři smluvní platy. „Ve srovnání s okolními nemocnicemi nabízíme, myslím, slušné platové ohodnocení,“ pokračoval Novák.

Lékaři jsou placeni o něco lépe

Podle informací Deníku mají žatečtí lékaři, například ve srovnání s lékaři z Krajské zdravotní, lehce nadstandardní platy. Je to ale podle odborníků nutností, aby tato malá nemocnice lékaře vůbec udržela a nové nalákala.

„Také sázíme na domáckou atmosféru, ve velkých nemocnicích je to jiné, neosobní. Podařilo se nám, doufám, vybudovat kvalitní a dobrý tým, je to u nás všechno takové rodinné. Všichni se navzájem známe, chceme, aby v Žatci byli naši lékaři spokojeni,“ přidává ředitel nemocnice další možný důvod, proč se lékařům ze Žatce do zahraničí nechce.

Lékařů je velký nedostatek ve všech nemocnicích. Pokud i jen část nebo dokonce všichni, což je ale hodně nepravděpodobné, odejde v souladu s výzvou Děkujeme, odcházíme do zahraničí, bude situace ještě horší.

Například Krajské zdravotní, která sdružuje pět krajských nemocnic mimo jiné i v Mostě a Chomutově, chybí aktuálně téměř stovka doktorů. A každý další jí bude hodně scházet. V Žatci se podařilo, po problémech v minulých letech, kdy bylo kvůli chybějícím lékařům uzavřeno na krátký čas gynekologicko-porodnické oddělení a zavření hrozilo i dětskému, stav uvést do normálu.

I když ani Žatec nemá plný stav a doktory hledá, není situace nijak kritická. Žádnému oddělení nehrozí omezení péče kvůli nedostatku personálu.

Lékařský tým je stabilizovaný

„Podařilo se nám lékařský tým stabilizovat. Samozřejmě lékaře ještě hledáme, chceme přijmout jednoho až dva do některých odborností, ale péči to nijak neohrožuje,“ řekl Novák.

Pokud by se žatecké nemocnici další lékaře podařilo najít, znamenalo by to hlavně méně přesčasů pro ty současné, tím pádem by měli i větší klid na práci. V současnosti jsou žatečtí lékaři vytíženi maximálně. Nemocnice aktuálně hledá šest lékařů, přitom ještě na začátku letošního roku to bylo deset, předtím ještě více a některá oddělení měla velké problémy.

V Žatci hledají jednoho lékaře na RDG oddělení, jednoho na ARO a po dvou na internu a chirurgii. Naopak plný stav hlásí dětské a gynekologicko - porodnické oddělení, která měla v minulosti největší problémy. Nemocnice nově příchozím nabízí kromě smluvního platu také náborový příspěvek a byt.

Výhodou Žatce je také to, že mladým lékařům může sdělit, že je akreditovaným pracovištěm. Praxi v takovém zařízení potřebují začínající lékaři pro získání atestace, v Žatci má zatím vzdělávací akreditaci chirurgie a interna, dětské a gynekologicko - porodnické o ni žádají.

„Gynekologie má před vydáním akreditace, čekáme ji začátkem příštího roku. Dětské je na tom podobně, již brzy by ji mělo mít,“ dodal Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?