Vlákno názorů k článku Zelený zákal je tichý zloděj zraku. Pokud se neodhalí, může končit slepotou od Teodor - Mám 55 let a cca 10 let se...

Teodor (neregistrovaný)

Mám 55 let a cca 10 let se léčím s zeleným zákalem, chodím každý 1/4 roku na měření očního tlaku, někdy i častěji. Dostávám kapky. Ale nikdo mě neřekne co mě škodí a čeho bych se měl vyvarovat. A jaké prostředí je pro moji nemoc nevhodné.

Dobrý den,
zelený zákal (glaukom) je onemocnění, při kterém dochází postupně k odumírání zrakového nervu. Je to onemocnění multifaktoriální - tzn. způsobeno více faktory, přičemž hlavní roli hraje vysoký nitrooční tlak. Dále hraje roli genetická predispozice (rodinná anamnéza), věk, pohlaví (více u žen), refrakční vady (krátkozrakost, dalekozrakost), celkové choroby - diabetes mellitus, výkyvy tlaku - hypertenze/hy­potenze.
Vzhledem k rizikovým faktorům, které můžete vy sám ovlivnit je doporučení následující: zdravý životní styl = předcházet nadváze (obezitě) a s tím souvisejícím onemocněním (diabetes mellitus II. typu, systémová hypertenze). Důležitý je pravidelný pohyb, pestrý jídelníček, dostatek spánku.