Zelený zázrak na pultech

12. 8. 2013 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Již v září si budou pacienti moci koupit léčebné konopí v lékárnách. Budou ale muset sáhnout hlouběji do kapsy, cena za měsíční léčbu dosáhne tisíců korun.


O licenci k zacházení s omamnými a psychotropními látkami požádalo tuzemské úřady pět firem, dvě z nich zároveň usilují o povolení k dovozu zdravotnické marihuany. Importovat by se měla nejpravděpodobněji z Nizozemska. Původně se hovořilo i o přísunu konopí z Izraele, které mohlo být levnější, ale tamní legislativa neumožňuje jeho vývoz.

„Správní řízení by mohla být ukončena do konce srpna. Od září by mohlo být léčebné konopí distribuováno do lékáren. Léčebné konopí bude předepisováno na elektronický předpis. Dále bude záležet na lékařích ve vybraných odbornostech, zda budou konopí předepisovat pacientům,“ potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Cenu za terapii může v budoucnu snížit pěstování léčebného konopí v tuzemsku. Výběrové řízení na tyto dodavatele by mohl lékový úřad podle zákona vyhlásit napřesrok v dubnu. Ještě předtím ale musí vytvořit metodiku pro správnou pěstitelskou praxi. Pokud by byl tendr vyhlášen na jaře, mohl by skončit během léta.
Rostlinu mohou předepisovat onkologové, neurologové, specialisté na paliativní medicínu a léčbu bolesti, na infekční lékařství, revmatologové, ortopedi, internisté a psychiatři.

Pomáhat by měla pacientům trpícím chronickou neutišitelnou bolestí, nechutenstvím a zvracením. Využijí ji také pacienti s roztroušenou sklerózou či poraněním míchy a nemocní, jimž byl diagnostikován Touretteův syndrom.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?