Zeman podepsal novelu o ochraně zdraví, přejímá směrnice

19. 7. 2013 6:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Provozovatel potravinářského podniku, který poskytuje stravovací služby, bude muset hradit náklady dodatečného státního zdravotního dozoru. Vyplývá to z vládní novely zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou včera podepsal Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Norma promítá do českého právního řádu některé evropské směrnice.


Úprava stravovacích služeb je podle důvodové zprávy obdobná jako v zákoně o potravinách, kde tato povinnost provozovatelů potravinářských podniků již zavedena byla. Pro dodatečnou kontrolu je dána paušální úhrada 500 korun.

Novela také zavádí do zákona povinnost hlášení úrazů, které si způsobí zdravotnický personál ostrými předměty při poskytování zdravotní péče.

Další změna se týká koupališť - při špatné kvalitě vody bude úřad dál vydávat „zákaz koupání“, jak je to v Česku obvyklé. Ze zákona vypadne možnost „varování před koupáním“. Jiná ustanovení se týkají případů, kdy kvalita dodávané pitné vody přestane vyhovovat předpisům, nebo značení na obalech kosmetických přípravků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?