Země EU chtějí lépe informovat o prsních implantátech

17. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Řada států unie poslechla doporučení Evropská komise a zlepšila hlavně dostupnost informací o vedlejších efektech a rizicích spjatých s prsními implantáty...


BRUSEL - Řada států unie poslechla doporučení Evropská komise a zlepšila hlavně dostupnost informací o vedlejších efektech a rizicích spjatých s prsními implantáty.

Minulý týden se přitom Evropský parlament vyslovil pro minimální věkovou hranici pro dívky, které si chtějí nechat operovat ňadra z kosmetických důvodů.

Parlament v nezávazném doporučení vyzývá členské státy, aby zakázaly provádění této operace u nezletilých dívek z jiných než zdravotních příčin. Komise doporučení uvítala, hodlá však ponechat takový zákaz v kompetenci členských zemí.

Omezení reklamy na prsní implantáty

Počátkem února ale komise přijala návrh nové směrnice, která zařazuje prsní implantáty mezi nejvíce rizikové implantáty a ukládá zemím unie přísné kontroly před jejich uvedením na trh.

Parlament ale vyzval i k zákazu fotografických inzerátů „před a po“ kosmetické operaci a apeloval na to, aby veškeré inzeráty na tyto kosmetické úkony muselo povinně doprovázet varování, jaká rizika s sebou kosmetický zákrok nese.

Komise ve zprávě z listopadu 2001 poukázala na to, že operativní náprava ňader má jako jiné lékařské zákroky četná rizika. Zejména u operací motivovaných estetickým hlediskem by je ženy měly důkladně zvažovat a měly by mít k dispozici všechny podstatné informace.

Doporučila, aby členské země zvážily přijetí pravidel o minimálním věku nebo povinné předoperační lhůtě na ozmyšlenou pro snadno ovlivnitelné osoby.

V nynější zprávě exekutiva EU hodnotí, jak země zajišťují informovanost pacientek nebo jaká jsou národní pravidla týkající se reklamy na chirurgické úpravy ňader.

V Rakousku nebo ve Švédsku potřebují například podle zprávy nezletilé dívky pro

takový lékařský zákrok souhlas zákonného zástupce. Třeba ve Velké Británii ale není nic takového potřeba.


Prsní implantáty se vyrábějí z různých materiálů včetně slané vody, sojového oleje nebo silikonu. Právě u těch posledních se objevují dohady o možných rakovinotvorných účincích. Souvislost však nebyla dokázána a výrobci implantátů tyto dohady odmítají.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?