Zemřel bývalý ministr zdravotnictví Bohumil Fišer

22. 3. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve věku 68 let zemřel v Brně někdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer (ČSSD). Ministrem byl v letech 2000 až 2002 v kabinetu premiéra Miloše Zemana (ČSSD).


Zeman ČTK informaci o úmrtí Fišera potvrdil. Řekl, že se s ním pravidelně setkával. Fišer měl rakovinu a právě dnes měl jít na ozařování. Oslovení politici označili Fišerovo úmrtí za velkou ztrátu.

„Odchod pana profesora je pro mne osobně hlubokým zármutkem a pro české zdravotnictví velkou ztrátou. Přišli jsme o významného a mezinárodně uznávaného odborníka,“ řekl ČTK ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zdůraznil, že osobně si profesora Fišera velmi vážil a znal ho i jako vynikajícího člověka a politika.

„Zpráva o úmrtí profesora Fišera je velmi špatná, protože měl velice dobrou pověst, a to nejenom jako pedagog, ale také jako ministr zdravotnictví, měl pověst slušného člověka,“ řekl ČTK prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Pojedu na pohřeb, protože to byl skvělý ministr zdravotnictví a alespoň tímto způsobem mu vzdám poslední poctu. Pokud jde o osobní vztahy, byli jsme přátelé, jezdil ke mně často na chalupu na Vysočinu a velice dobře jsme si rozuměli,“ řekl Zeman.

Podle předsedy jihomoravské ČSSD Václava Božka přišli sociální demokraté o váženého odborníka i zcela autentického sociálního demokrata. Jihomoravského hejtmana Michala Haška zpráva o Fišerově úmrtí zasáhla. „V posledních 13 letech jsme osobně spolupracovali,“ řekl.

Fišer se podílel na práci poradního sboru hejtmana, který připravuje novou koncepci jihomoravského zdravotnictví. „Považoval jsem ho za slušného a čestného politika,“ řekl Hašek. Úmrtí je podle něj ztrátou nejen pro Fišerovu rodinu a ČSSD, ale i Masarykovu univerzitu, kde Fišer působil.

Fišer byl uznávaným odborníkem v oblasti výzkumu srdce a krevního oběhu, zabýval se prevencí náhlé srdeční smrti a problematikou hypertenze. V tomto oboru dosáhl mezinárodního uznání, publikoval více než 300 odborných prací, opakovaně přednášel na pozvání v zemích západní Evropy a USA.

Podle Kubka patřil Fišer k těm lepším ministrům zdravotnictví, byl podle něj i nejdéle sloužícím resortním ministrem po listopadu 1989. „My lékaři na něj vzpomínáme v dobrém, protože zklidnil rozbouřenou situaci v resortu zdravotnictví a přes odpor ostatních ministrů prosadil zvýšení platů lékařů, které bylo tehdy velmi důležité. Za tento postoj dostal Cenu za statečnost od Lékařského odborového klubu,“ shrnul Kubek.

Fišer byl členem ČSSD, vedle funkce ministra se politicky angažoval rovněž v městském výkonném výboru sociální demokracie a působil také jako brněnský zastupitel. Po svém odchodu z politiky se stal přednostou Fyziologického ústavu lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Podle Fišerova předchůdce ve funkci ministra Ivana Davida byl Fišer profesorem fyziologie s výraznou orientací na vědecké řešení problémů. Mezi kolegy byl velmi oblíbený pro svoji nekonfliktní povahu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?