Zemřel druhý Španěl nakažený ebolou; americký lékař se uzdravil

26. 9. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Španělský kněz, který se nakazil virem eboly, zemřel dnes v madridské nemocnici. Podle španělských médií o tom informovalo vedení ústavu. Americkým lékařům se naopak podařilo vyléčit již třetího pacienta, který byl v zemi léčen po příjezdu z Afriky.


Podle agentury Reuters mu pomohly i protilátky z krve vůbec prvního pacienta Kenta Brantleye.

Devětašedesátiletý katolický duchovní Manuel García Viejo měl minulý týden pozitivní test na ebolu v jedné z nemocnic Sierry Leone, kde byl lékařským ředitelem. V pondělí byl převezen do zdravotnického zařízení v Madridu, kde se jej přes enormní snahu lékařů, kteří po tři dny hledali různé možnosti léčby této krvácivé horečky, nepodařilo zachránit.

Po Miguelu Pajaresovi, který po nákaze v Libérii zemřel ve stejné madridské nemocnici 12. srpna, jde o druhého Španěla, jenž podlehl ebole.

Lékaři v americkém státě Nebraska dnes naproti tomu úspěšně dokončili boj s tímto virem v těle Ricka Sacry, který se stal již třetím vyléčeným Američanem. Jednapadesátiletý lékař se nakazil, když ošetřoval pacienty v Libérii a nyní mu vedle experimentálního přípravku TKM-Ebola pomohly protilátky z krve vůbec prvního nakaženého Američana Kenta Brantleye.

V USA je podle Reuters v současnosti v péči lékařů ještě další pacient v univerzitní nemocnici v Atlantě.

Podle dnešních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) již počet obětí eboly v pěti západoafrických státech vzrostl na 2917, přičemž nemocí se celkem nakazilo 6263 lidí. V New Yorku dnes pořádá konferenci na téma eboly generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?