Zemřel lékař a legionář Gustav Singer

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Ve 101 letech zemřel 11. října plk. MUDr. Gustav Singer, CSc., vojenský lékař a oftalmolog, především ale statečný a laskavý člověk, jemuž bylo dáno prožít celé 20. století se vším, co k němu náleželo.




Nedlouho poté, co se 21. ledna 1914 v židovské rodině ve Lvově narodil, vypukla světová válka a Singerovi uprchli do Rakouska, kde už po skončení války zůstali. Gustav Singer tam vystudoval medicínu a ve 30. letech získal československé občanství. Po anšlusu Rakouska odešel s manželkou do Prahy. Po okupaci se spolu snažili dostat přes Polsko do Anglie, ale byli v sovětském záboru Polska zadrženi a usadili se v Kamenci Podolském, kde doktor Singer (stejně jako při všech dalších peripetiích svého dlouhého profesního života) léčil a ošetřoval civilní i vojenské pacienty. Po napadení SSSR společně s manželkou vstoupil do československé vojenské jednotky a jako polní lékař prodělal bitvy u Sokolova, Kyjeva i na Dukle a po osvobozování Slovenska se dostal do Prahy. Po válce vedl oční oddělení ve vojenské nemocnici v Plzni, později byl přeložen na oční oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze, kde pracoval až do roku 1976.
Doktor Singer se vyznačoval neobyčejnou laskavostí a odvahou. Až do posledních let byl také velmi vitální, snažil se udržovat si fyzickou kondici a účastnit se společenského života. Zatancoval si ještě na oslavě svých 100. narozenin. Uznávaný oční lékař Gustav Singer bude mnohým lidem na tomto světě scházet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?