Ženské hormonální pilulky podle vědců zvyšují riziko trombózy

8. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé ženské antikoncepční pilulky běžně dostupné i u nás zvyšují podle vědců riziko trombózy, tedy krevní sraženiny, jež ucpe cévy. Britský vrchní soud nyní dokonce začal řešit žalobu na tři farmaceutické firmy...


Praha/Londýn - Některé ženské antikoncepční pilulky běžně dostupné i u nás zvyšují podle vědců riziko trombózy, tedy krevní sraženiny, jež ucpe cévy. Britský vrchní soud nyní dokonce začal řešit žalobu o deset miliónů liber (přes půl miliardy korun) na tři farmaceutické firmy. Podala ji více než stovka žen a pozůstalí po dalších sedmi, jež údajně měly v důsledku užívání antikoncepce zdravotní potíže či zemřely.

Žaloba se opírá i o výzkum nizozemských vědců citovaný BBC, podle něhož pilulky zkoumaných značek Femodene, Triadene, Tri-Minulet, Minulet, Marvelon, Mercilon a ED zvyšují nebezpečí krevních sraženin.

Všechny tyto preparáty jsou prodávány i v Česku. „Jsou zde používány při poskytování zdravotní péče,“ potvrdil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Otakar Černý.

Zájem o hormonální antikoncepci je přitom u nás podle statistik vysoký. „Ukazuje to i úbytek interrupcí. Dívky od šestnácti let tato farmaka běžně používají,“ řekl Petr Jurovich z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Určité riziko existuje zvlášť u kuřaček a žen nad třicet let. Pacientky k tomu ale musí mít geneticky podmíněnou predispozici,“ připouští Jurovich. Nebezpečí pro zdravou dívku je však podle něho zanedbatelné.

Navíc lze u nás získat hormonální antikoncepci jen na lékařský předpis. Jeho vydání by mělo předcházet důkladné vyšetření, které dále snižuje možná rizika.

O tom, že nejde o planý poplach, svědčí varování britského ministerstva zdravotnictví, podle něhož se u žen, jež užívají antikoncepční pilulky, třikrát zvyšuje riziko krevních sraženin při dlouhých cestách letadlem. Takzvaný syndrom turistické třídy, jak se trombóza během letu nazývá, je způsoben tím, že člověk dlouho nehnutě sedí.

Antikoncepční pilulky současné, třetí generace, jsou přitom podle nizozemské studie téměř dvakrát rizikovější než přípravky generace předchozí. Důvodem je skutečnost, že obsahují hormony desogestrel či gestodene, které nahrazují dříve používaný hormon levonorgestrel.

„Návrat k výrobkům druhé generace by mohl zachránit život čtyř žen z miliónu. Ačkoli to riziko je malé, měly by ženy zvážit, jaké pilulky užívají,“ uvedl profesor Univerzitního lékařského střediska v Utrechtu Ale Algra, který se podílel na nizozemském výzkumu.

Ani on však nesouhlasí s tím, aby ženy přestaly brát hormonální antikoncepci. „Riskovaly by, že otěhotní, a v těhotenství je nebezpečí krevních sraženin ještě mnohem větší,“ vysvětluje.

Femodene, Minulet, Tri-Minulet, Marvelon, Mercilon ED

Poznámka: Jde o antikoncepční pilulky nynější třetí generace. Jsou téměř dvakrát rizikovější než přípravky druhé generace.

Zdroj: BBC

(zar, mav), Hospodářské noviny, 8.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?