Zentiva vykupuje akcie slovenské dceřiné firmy za 1530 Sk za kus

8. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nizozemská společnost Zentiva, která má dceřiné firmy v České republice a na Slovensku, dnes vyhlásila inzerátem v tisku povinnou nabídku na odkup akcií slovenského výrobce léků Zentiva Hlohovec. Za akcii nabídla 1530 slovenských korun...


BRATISLAVA -

„Povinná nabídka je určena všem akcionářům vlastnícím akcie společnosti Zentiva kótované na hlavním trhu Burzy cenných papírů v Bratislavě, kteří na valné hromadě společnosti 18. března nehlasovali pro rozhodnutí, že akcie společnosti Zentiva přestanou být kótované, anebo se této valné hromady nezúčastnili,“ píše se v nabídce.

Drobní akcionáři slovenské Zentivy mohou své podíly prodat do 30 dnů. Nizozemská Zentiva použije na výplatu peníze z úvěru od české Zentivy s předpokládanou výší 440 milionů korun.

Nabídka na odkup akcií následuje po rozhodnutí březnové valné hromady o skončení obchodování akcií firmy na bratislavské burze. Toto rozhodnutí znamená pro slovenský kapitálový trh další citelnou ránu v podobě ztráty jednoho z nejčastěji obchodovaných titulů. Obchodování s akciemi na burze už dlouhá léta skomírá, brokeři ji využívají hlavně na obchody se státními dluhopisy.

Zentiva Hlohovec vznikla loňským přejmenováním společnosti Slovakofarma a začleněním do stejnojmenné nizozemské skupiny. Českou větev Zentivy tvoří pražská společnost, která vznikla z farmaceutické firmy Léčiva.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?