Zentiva zvýšila do března zisk meziročně o pětinu

29. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší výrobce léků v zemi, holding Zentiva, zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o pětinu na 589,2 milionu korun. Růst podpořily značkové léčivé přípravky na předpis a rychlý rozvoj podnikání především v Polsku a Rusku...


Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl generální ředitel Jiří Michal.

Růst tržeb v Polsku překonal očekávání analytiků ze společnosti Cyrrus, kteří předpokládali zvýšení o 45 procent. Ve skutečnosti tržby rostly o více než 60 procent na na 320 milionů korun.

Naopak zvýšení tržeb v Rusku o téměř 26 procent na 114 milionů korun za očekáváním analytiků zaostal, když odhadovali růst o 58 procent. Výpadek v Rusku však nahradil růst tržeb na dalších trzích, zejména v Pobaltí a Rumunsku.

„Celkově zveřejněné výsledky hodnotíme, snad s výjimkou Ruska, velmi pozitivně,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Petr Bártek.

Zentivě se podařilo výrazně zvýšit ziskovost na svých hlavních trzích v České republice a na Slovensku, pokračovala v rychlé expanzi v Polsku a úspěšně zahájila činnost v Rumunsku, shrnul analytik.

Na českém trhu Zentiva utržila letos do března meziročně zhruba o dvě procenta více, tedy přibližně 1,4 miliardy korun. Naopak na Slovensku kvůli situaci na trhu tržby klesly o 1,1 procenta na 535 milionů Kč.

Firma předpokládá, že letos tržby vzrostou meziročně kolem deseti procent. Čistý zisk by se měl zvýšit na 1,8 miliardy korun, což odpovídá očekávání trhu, řekl viceprezident pro finance Petr Šulc.

Náklady na výzkum a vývoj v 1. čtvrtletí vzrostly na 110,9 milionu korun, což je o 4,7 milionu korun meziročně více. Výzkum a vývoj je klíčovým faktorem pro růst společnosti, uvedl Šulc.

Skupina dnes zároveň zveřejnila auditované hospodářské výsledky za rok 2004, které se neliší od předběžných údajů oznámených na konci února.

Tržby loni dosáhly 10,67 miliardy korun, což je zhruba o 11 procent více než v roce 2003. Čistý zisk vzrostl meziročně téměř o polovinu na 1,61 miliardy korun.

Dividenda za rok 2004 činí podle návrhu představenstva osm korun na akcii. Celkem se firma chystá vyplatit 305,1 milionu korun, což představuje 19 procent čistého zisku. Návrh představenstva ještě musí schválit řádná valná hromada, která se bude konat 8. června.

Zentiva působí také na balkánském trhu, na Ukrajině, v Bulharsku a Rumunsku. V současné době vyhodnocuje možnosti akvizic. O koupi velkodistributorů nebo sítě lékáren ale skupina neuvažuje. Prioritou je podle generálního ředitele posílení pozice na trzích, kde již působí.

Zentiva vyrábí více než 250 léčivých přípravků. Zaměřuje se zejména na tzv. generické léky, což jsou přípravky, jimž vypršela patentová ochrana.

„Loni jsme na českém trhu a na Slovensku vyrobili 4,5 miliardy tablet a 160 milionů balení pevných léků, injekcí a mastí,“ řekla již dříve mluvčí firmy Věra Kudynová.

Holding vznikl v roce 2003 sloučením podniků Léčiva a Slovakofarma. Zaměstnává kolem 3000 lidí, z toho 1450 pracuje v České republice.

Jako první společnost v historii pražské burzy vstoupila Zentiva loni na kapitálový trh primárním úpisem akcií. Čistý příjem z prodeje akcií představoval 1,96 miliardy korun.

Společnost je v celé střední a východní Evropě čtvrtým největším výrobcem léčiv po chorvatské Plivě, maďarské firmě Richter a slovinské Krka. Většinovým majitelem je americký fond Warburg Pincus.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?