Ženy mohou rodit v porodnici bez lékaře, jen s asistentkou

2. 1. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy mohou od začátku roku rodit v porodnici bez lékaře, jen s porodní asistentkou, a zdravotní pojišťovna to zaplatí. Pro ženy, které chtějí u porodu lékaře, zůstává tato možnost zachována. Trvá také omezení, že porod doma s porodní asistentkou pojišťovna nehradí. Zákon porod doma nezakazuje, ženy si ale musejí péči zaplatit samy.


Další novinkou je ambulantní porod v porodnici. Pokud je vše v pořádku, může odejít žena s potomkem z porodnice dřív než za doporučených 72 hodin.

Pokud se žena rozhodne rodit v porodnici s porodní asistentkou, lékař ji nejprve vyšetří a posoudí její zdravotní dokumentaci. Novinkou je, že už nebude povinen v určitých fázích být u porodu přítomen. Dostaví se jen na přivolání porodní asistentky, pokud se porod začne komplikovat. Dostupné budou nutné léky i přístroje.

Pokud žena absolvuje ambulantní porod, dostane před odchodem z porodnice návod, že do 24 hodin musí dítě vyšetřit pediatr či neonatolog a musí mu být proveden odběr krve na screening dědičných poruch a dalších nemocí. Další změna je v tom, že porodnice už nebudou hlásit předčasný odchod ženy s novorozencem orgánu sociálně právní ochrany dětí.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?